Juergen Klopp: Nekada sam sebe prepadnem

Juergen Klopp: Zaista ne znam koliko često se brijem, nema nekog ustaljenog ritma (Reuters)

Juergen Klopp dugo ima kultni status među njemačkim ljubiteljima nogometa, no sada je svijet sve više upoznat s njegovim verbalnim talentima.

“Kloppo”, kako ga navijači i kolege nazivaju, ima jedinstven i veoma smiješan način izražavanja svojih misli iz vremena kada je predvodio njemačke timove Mainz i Borussia Dortmund, kao i sada, kada je na čelu engleskog Liverpoola.

Portal Svjetske nogometne asocijacije ponudio je izbor njegovih najboljih izjava.

O praćenju nogometa u medijima:

“Iskreno, za mene je nogomet smrtno ozbiljan 90 minuta, i to je to. Cijeli cirkus koji ga okružuje, protagonisti koji su napravljeni da budu ovo ili ono – sve je to očito ludo i srećom sam dovoljno pametan da vidim šta je sve ovo. Tako da mi više odgovara humoristički pristup cijeloj stvari.”

O poređenju s Joseom ‘Posebnim’ Mourinhom:

“Ja sam ‘Normalni’. Ja sam normalni čovjek sa Schwarzwalda. Bio sam prosječan igrač. Ne poredim se s tim genijalnim trenerima iz prošlosti.”

O svojim kvalitetama kao odbrambenog igrača:

“Nažalost, nikada nisam mogao prenijeti šta sam imao u glavi na teren tokom aktivne karijere. Imao sam talenat za regionalne lige, a mozak za Bundesligu – tako sam završio u drugoj ligi.”

O bivšem njemačkom napadaču Juergenu Klinsmannu:

“Moje vještine su nekako ograničene kada se porede s njegovim…”

O trenerskim ambicijama u odnosu na igračke:

“Dovoljno dugo sam se morao nositi s lošim igrama – uglavnom sa svojim.”

Na pitanje da li je “čovjek za jednu noć”, nakon što je privremeno preuzeo vodstvo u Bundesligi s Borussijom početkom prošle sezone:

“Možda sam bio takav kada mi je bilo 17 ili 18.”

O mentalitetu navijača Borussije iz Dortmunda:

“Ako navijači žele emociju, a vi im date partiju šaha, jedno od vas će morati tražiti novi teren. Navijači Dortmunda, njih 60.000, ne žele sjediti na stadionu i vrtiti palcima. Oni žele vidjeti strast.”

O duelu Dortmunda s Bayernom iz Minhena:

“Mi imamo luk i strijelu i, ako dobro gađamo, možemo pogoditi metu. Problem je što Bayern ima bazuku – no, i Robin Hood je bio veoma uspješan.”

Poslije prve pobjede njegove Borussije nad Bayernom u skoro 20 godina:

“Kada smo posljednji put pobijedili u Minhenu, većina mojih igrača je bilo na majčinom mlijeku.”

O prelasku Marija Goetzea u Bayern:

“Odlazi jer je [Joseph – Pep] Guardiolin miljenik. Ako je to ičija greška, onda je moja – ne mogu se smanjiti i naučiti španski.”

O otvorenom i ponekad agresivnom ponašanju na klupi:

“Nekada sam sebe prepadnem kada gledam snimak na televiziji.”

O igranju njegove Borussije protiv Freiburga u blatu:

“Kada sam bio mlađi, svi smo željeli igrati u ovakvim uvjetima, ali nismo smjeli, jer nam majke nisu željele prati opremu. Sada svi možemo igrati u ovakvim uvjetima, ali niko ne želi.”

O neredovnom brijanju:

“Zaista ne znam koliko često se brijem, nema nekog ustaljenog ritma. Ionako sebe ne mogu gledati ujutro u ogledalu – previše sam kratkovidan.”

O ljubavi prema sportu i svojoj filozofiji:

“On je stvarno nešto posebno, volim ga. Riječ je o sir Arseneu Wengeru. On voli držati loptu, igrati nogomet, dodavati – ma, to je kao orkestar. Ali, to je tiha pjesma. Više volim heavy metal, volim da sve bude jako glasno. Volim Arsenalov stil igre, ali ne mogu voditi taj klub, jer sam drugačiji tip. Ako me pratite tokom meča, ja slavim kada pritišćemo protivnika i on izgubi loptu. Ako želite uživati u nogometu, morate biti takvi. Da je Barcelona, kakvu je gledamo u posljednje četiri godine, bila prvi tim koji sam vidio sa četiri godine – ovaj spokoj nogometa u kojem pobjeđuju 5:0, 6:0 – bavio bih se tenisom. To nije moj sport. Ne volim pobjeđivati sa 80 posto posjeda lopte. Izvinite, ali to mi nije dovoljno. Nogomet borbe, a ne nogomet spokoja, to ja volim. To je ‘engleski’ nogomet, kako mi to u Njemačkoj kažemo: kiša, težak teren, 5:5, svi su prljavi i svi odlaze kući i ne mogu igrati sedmicama kasnije.”

Izvor: FIFA