Jug Srbije preplavljen migrantima

Val migranata na jugu Srbije se ne smanjuje. Dnevno u tu zemlju iz Makedonije uđe i do 2.000 ljudi.

Kroz prihvatni centar u Preševu, od otvaranja prije mjesec dana, prošlo je više od 30.000 ljudi – što je gotovo jednako broju stanovnika tog grada, izvijestio je reporter Al Jazeere, Zoran Kosanović.

Predah u dvorištu prihvatnog centra. To je prva stanica migrantima koji preko Makedonije dolaze u Srbiju. Razlog – dobijanje potvrde o azilu. Ona im omogućava trodnevni legalni boravak, odnosno nastavak puta kroz Srbiju.

Većina su izbjeglice iz Sirije.

„Išao sam u mašinsku školu. Želim da završim školovanje i da radim u Nemačkoj“, kaže Yasser, izbjeglica iz Sirije.

„Želim da živim. Predsjednik Assad ubija ljude, šta ja mogu da radim?!“, kaže izbjeglica Ahmed.

Pomoć iz Rusije

Osim hrane i vode, ovdje mogu dobiti  i medicinsku pomoć. U prihvatni centar može se smjestiti 700 osoba, većinom u šatorima.

Osiguran je i određeni broj kreveta za žene i djecu u nekadašnjoj zgradi fabrike duhana. Nedovoljno, jer svakodnevno stižu novi migranti.

U Srbiju iz Makedonije, prema procjenama UNHCR-a, dnevno uđe i do 2.000 ljudi. Polovina njih evidentira se ovdje u Prihvatnom centru u Preševu.

Među njima je sve više žena i dece kojima je, zbog iscrpljujućeg puta, potrebna pomoć i odmor.

Pomoć je stigla i od onih koji, kako kažu, nisu direktno pogođeni valom migranata. Rusija je preko srpsko-ruskog humanitarnog centra isporučila šatore i opremu za privremeni smeštaj migranata.

„Moramo se pripremiti za to da će se situacija samo pogoršavati. Moramo da imamo u vidu da će Srbija snositi sve veći teret, iako nema veze sa tim“, kaže Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Srbiji.

Ministar rada Aleksandar Vulin apelira na veću pomoć međunarodne zajednice.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera