Julian Assange optužen u SAD-u

Tačna priroda tačaka optužnice protiv Assangea nije zasad poznata (EPA)

Julian Assange, utemeljitelj WikiLeaksa, koji je objavio 2010. brojne tajne američke dokumente, optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je WikiLeaks u četvrtak navečer.

Tužitelji su neoprezno, u okviru drugog slučaja, otkrili postojanje te optužnice koja je trebala biti tajna, kazala je organizacija.

Tačna priroda tačaka optužnice protiv Assangea nije zasad poznata, prenosi Hina.

Na Twitteru je WikiLeaks napisao: “Američko ministarstvo pravosuđa otkriva ‘slučajno’ postojanje tajnih tačaka optužnice ili planova o takvim tačkama optužnice protiv direktora WikiLeaksa Juliana Assangea, u onome što se čini greška u kopiranju i spajanju u drugom slučaju, koji se također istražuje u istočnom okrugu Virginije”.

Ukidanje statusa

Ekvador bi mogao ukinuti azilantski status koji je odobrio osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ako on ne ispoštuje nova pravila u vezi s njegovim boravkom u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, saopćio je ranije ovog mjeseca visoki ekvadorski zvaničnik.

To je posljednji nagovještaj rastućih napetosti između Ekvadora i Assangea, koji je u zgradi Ambasade od 2012. godine, kada mu je prethodna ekvadorska vlada odobrila politički azil.

Iako su prvobitne optužbe za seksualno zlostavljanje iz Švedske protiv njega davno odbačene, britanske vlasti tvrde da će uhapsiti Assangea čim napusti zgradu Ambasade jer je prekršio odredbe kaucije.

Assange, koji negira navode protiv njega, vjeruje da je krajnji cilj njegovog hapšenja da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi se suočio sa suđenjem zbog objavljivanja državnih tajni.

Izvor: Agencije