Juncker Britancima: Sat vam otkucava

Juncker: 'Nadam se da ćemo moći postići dogovor u decembru' (Arhiva)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je Velikoj Britaniji da joj sat otkucava i da još ima posla koji se mora uraditi.

“Sat otkucava. Nadam se da ćemo moći postići dogovor o izlasku (iz Evropske unije) na decembarskoj sjednici Evropskog vijeća, ali se posao mora odraditi”, poručio je Juncker na samitu EU-a o zapošljavanju i socijalnoj zaštiti u Švedskoj, prenosi AP.

Premijerki Velike Britanije Theresi May rečeno je da ima još dvije sedmice da učini nešto konkretno ako se nada da Evropska unija počne s pregovorima o trgovini do kraja godine.

Posljedice po Irsku

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da je spreman preći na sljedeću tačku pregovora o Brexitu, tj. o budućem odnosu Unije s Velikom Britanijom, dodajući da London ima rok do početka sljedećeg mjeseca da postigne napredak u vezi sa Zakonom o izlasku iz EU-a i počne rješavanje problema granice s Irskom.

May je rekla da je načinjen “dobar napredak”, ali da još ima stvari koje se moraju uraditi.

Pregovori o Brexitu stagniraju zbog finansijske nagodbe s Velikom Britanijom, pitanja prava građana, kao i zbog optužbe premijera Irske da London ne razmišlja o implikacijama Brexita po Irsku.

Izvor: Agencije