Juncker: EU neće pregovarati o američkim carinama pod prijetnjom

Čelik
Kvota bi se uspostavila na temelju uvoza u proteklim godinama (Reuters)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu da Europska unija neće prihvatiti prijetnje u pregovorima sa SAD-om o osiguranju trajnog izuzeća od američkih carina na čelik i aluminij

Američki predsjednik Donald Trump produljio je privremeno izuzeće za Europsku uniju do 1. lipnja iako su europski dužnosnici rekli da nije jasno što Washington želi.

“Želio bih ponoviti poziv da to izuzeće bude bezuvjetno i trajno. Smatramo da američke mjere ne mogu biti opravdane na temelju nacionalne sigurnosti”, rekao je Juncker Europskom parlamentu, prenosi Hina.

“Nastavit ćemo pregovore sa SAD-om, ali odbijamo pregovarati pod prijetnjom”, rekao je Juncker dok je predstavljao budući proračunski plan EU-a.

Odgođeno uvođenje novih carina za Kanadu, EU i Meksiko

Bijela kuća u ponedjeljak je objavila da je Trump odgodio uvođenje novih carina na uvoz čelika i aluminija za Kanadu, EU i Meksiko do 1. lipnja te postigao dogovor o trajnim izuzećima za Argentinu, Australiju i Brazil.

Odluka je donesena u ponedjeljak navečer, samo nekoliko sati prije nego su privremena izuzeća za te zemlje trebala isteći.

Izvor blizak pregovorima otkrio je kako nakon 1. lipnja više neće biti produljenja izuzeća.

Trump je 23. ožujka nametnuo 25 posto carina na uvoz čelika i deset posto na aluminij, ali je odobrio privremena izuzeća za Kanadu, Meksiko, Brazil, EU, Australiju i Argentinu.

Također je odobrio trajno izuzeće na carine za čelik za Južnu Koreju.

Američki se predsjednik poziva na trgovinski zakon iz 1962., kojemu je cilj zaštita američkih proizvođača čelika i aluminija.

Trumpova administracija tvrdi da zemlje koje su veliki izvoznici aluminija i čelika umjesto tarifa trebaju dogovoriti kvote kojima bi se zajamčila sigurnost američkim proizvođačima.

EK: ‘Produžavanje nesigurnosti’

No, Kanada, Meksiko i EU inzistiraju da neće pristati na kvote kako bi dobili trajno izuzeće iz američkih carina.

Kanada je najveći izvoznik čelika u SAD i kanadska se i američka industrija dosta isprepliću.

Europska komisija ocijenila je u utorak da SAD samo produljuje “nesigurnost tržišta” produljenjem u posljednji čas razdoblja privremenog izuzeća carinskih prava na uvoz čelnika i aluminija za EU i druge. 

“Američka odluka produljuje nesigurnost tržišta, koja već pogađa trgovinske odluke”, reagiralo je europsko izvršno tijelo u priopćenju, ponovivši da bi “EU trebao biti potpuno i konačno izuzet iz tih mjera jer ih se ne može opravdati razlozima nacionalne sigurnosti”.

Izvor: Agencije