Juncker: EU nije u ratu s Poljskom

'Mi smo u konstruktivnom dijalogu s Vladom Poljske', tvrdi Juncker (EPA)

Evropska unija nije u ratu sa Poljskom i neće joj uvesti sankcije “po svaku cenu”, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

“Mi nismo u ratu sa Poljskom. Mi imamo spor sa Vladom Poljske. Član 7 (Lisabonskog) sporazuma nije član sankcije nego član potvrde i upozorenja, tako da i ljudi u Poljskoj treba da prestanu da to predstavljaju kao da ćemo po svaku cenu uvesti sankcije”, rekao je Junker u Evropskom parlamentu.

Kako Rojters podseća, Evropska komisija je u decembru prvi put aktivirala član 7 Lisabonskog sporazuma, protiv Poljske, dajući Varšavi rok tri meseca da promeni spornu reformu pravosudnog sistema.

Ako se to ne dogodi, Komisija može da pozove ostale članice bloka da uvedu sankcije Poljskoj.

“Mi smo u konstruktivnom dijalogu sa Vladom Poljske. Ugostio sam novog premijera Poljske (Mateuša Moravjeckog) u Briselu i obojica smo se potrudili da usaglasimo stavove”, rekao je Junker u Evropskom parlamentu.

Član 7 aktiviran zbog narušavanja nezavisnosti pravosuđa

Pomenuti član Lisabonskog sporazuma, ponekad nazivan “nuklearnom opcijom”, nikada do sada nije bio pokrenut ni protiv jedne zemlje članice EU-a, a predstavlja znak ozbiljne zabrinutosti zbog novih poljskih zakona na polju pravosuđa.

Odluka o aktiviranju člana 7 usledila je kao reakcija na više zakona koje je desničarska partija Pravo i pravda donela tokom dve godine na vlasti, a čime je stekla veću kontrolu nad pravosudnim sistemom.

Ta odluka bi, naveo je AP u decembru, mogla da Poljsku liši glasačkih prava u evropskom bloku.

Ipak, taj korak se smatra malo verovatnim jer iziskuje da zemlje članice EU-a jednoglasno odluče, a Vlada Mađarske je već najavila da će blokirati takav potez, navela je američka agencija.

Evropska komisija je tada saopštila da je Savetu EU-a predložila usvajanje odluke u skladu sa članom 7 Sporazuma o EU-u nakon što je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj, “uprkos naporima tokom dve godine da se ostvari konstruktivan dijalog”.

Kako je Komisija objasnila, član 7 treba da obezbedi da sve države članice EU-a poštuju zajedničke vrednosti EU-a, uključujući vladavinu prava, a on deluje kroz dva mehanizma – preventivno, u slučaju jasnog rizika od ozbiljnog kršenja, i kazneno, u slučaju postojanja ozbiljnog i dugotrajnog kršenja.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, komentarišući tada odluku Evropske komisije da pokrene član 7 Lisabonskog sporazuma, rekao je da je Poljska trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU-a, ali je dodao da ne veruje da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije.

Izvor: Agencije