Juncker: Gnusne Trumpove poruke

Jean-Claude Juncker, Europska unija, Europska komisija, Predsjednik
Juncker kaže da bi možda trebao početi vjerovati da bi Trump mogao provesti u djelo rečeno u kampanji (Reuters)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je u utorak zabrinutost zbog stava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o transatlantskim odnosima, posebno s obzirom na ono što je Juncker nazvao “gnjusnim” porukama koje je Trump upućivao tijekom preizborne kampanje, javlja AP.

“To me brine u smislu da ne mogu vjerovati, a možda bi trebao početi vjerovati, da bi novoizabrani predsjednik SAD-a mogao provesti u djelo sve što je rekao tijekom kampanje”, rekao je Juncker belgijskom radiju RTL, kako prenosi Tanjug.

‘Ne baš slavna vremena američke demokracije’

Predsjednik Europske komisije opisao je neke Trumpove komentare kao “posve gnjusne”, ocijenivši da to “nisu bila baš slavna vremena američke demokracije”.

Juncker je izrazio zabrinutost zbog Trumpovog naginjanja potpunom izolacionizmu i zaključio da “to nije ni u interesu SAD-a, ni u interesu Europe”.

Juncker je prije nekoliko dana za vrijeme predavanja studentima u Luksemburgu izjavio da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika rizik da se poremete odnosi SAD-a i Europe.

“Bit će potrebno da naučimo novoizabranog predsjednika što je Europa i kako ona funkcionira”, rekao je Juncker i dodao da “Amerikanci generalno ne mare za Europu i da, što se tiče gospodina Trumpa, ako sam dobro razumio, on misli da je Belgija selo negdje na našem kontinentu”, kako su prenijele agencije luksemburški list Le Quotidien.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u utorak uvjerenost da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump poštivati svoje obveze prema NATO-u, samo nekoliko dana nakon što ga je pozvao da se ne okreće izolacionizmu, prenose agencije.

“Novoizabrani predsjednik Donald Trump rekao je u predizbornoj kampanji da je velik pobornik NATO-a i siguran sam da će biti predsjednik… koji će poštivati sve obveze SAD-a prema Savezu”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Hina agenciju AFP.

Stoltenberg: S Rusijom se mora računati

“Snažan NATO je važan za Europu, ali i za SAD”, rekao je, dodajući da se slaže s Trumpom da bi Europljani trebali povećati izdvajanja za obranu.

“Apsolutno sam siguran da će NATO i dalje biti temelj naše sigurnosti”, naglasio je.

Stoltenberg je također kazao kako NATO želi dijalog s Rusijom nakon što su Trump i Putin u ponedjeljak dogovorili da će razvijati “konstruktivnu suradnju”, prenosi Reuters.

“Poruka NATO-a je da želimo dijalog s Rusijom. Rusija je naš najveći susjed, s Rusijom se mora računati, a dijalog je posebno važan kada su napetosti velike i kada smo suočeni s puno drugih sigurnosnih izazova”, rekao je.

U vezi Ukrajine naglasio je kako je važno “poštivati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet svih nacija, uključujući Ukrajinu pa prema tome nikada nećemo prihvatiti kršenje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine”.

Izvor: Agencije