Juncker: Hrvatsko-slovenski spor utječe na cijelu EU

Jean-Claude Juncker
Juncker: 'To nije samo bilateralni problem i mnogo je važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle' (Reuters)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da granični spor Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje nego da utječe na cijelu Europsku uniju te da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle.

“To nije samo bilateralni problem nego i problem koji utječe na cijelu EU-u i u tom je duhu Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što dosta ljudi u Sloveniji i Hrvatskoj misli”, rekao je Juncker prije razgovora sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, kako prenosi Hina.

Juncker je istaknuo da ponuda za posredovanje “nije dobro prihvaćena”. Kazao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a.

Dodao je kako Komisija “ne želi incidente” između dviju država.

Pahor:’ Granično pitanje riješeno’

Slovenski predsjednik Pahor ustvrdio je da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu.

“Granično je pitanje riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji”, kazao je.

Kako navode slovenski mediji, Pahor, kao i Vlada Slovenije pri implementaciji arbitraže očekuju jači angažman Europske komisije kako bi se Hrvatska uvjerila da je arbitražna odluka “jedino i definitivno” rješenje za okončanje dugogodišnjeg graničnog spora i da bi pozitivan ishod tog prijepora mogao pozitivno djelovati na stanje u regiji zapadnog Balkana.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i nizozemski premijer Marko Rutte prošlog su tjedna izrazili zabrinutost zbog spora Slovenije i Hrvatske u vezi s granicom.

Kurz i Rutte kazali su to nakon susreta u Beču, a obojica su iskazala spremnost da pomognu u rješavanju tog pitanja, prenijele su agencije.

Kurz je rekao da je “vrlo nesretan” zbog te situacije u zemlji koja je susjed Austriji te želi “pozitivno pridonijeti rješavanju sukoba”, a i Rutte je kazao da želi pomoći u rješavanju tog pitanja.

Slovenija je najavila od 29. prosinca, kad je prošao rok za implementaciju arbitražne presude, kažnjavanje i pokretanje postupaka za sve one koji nezakonito ulaze u slovensko more.

Tolušić: ‘Hrvatska će zaštititi svoje ribare’

Hrvatska, pak, poziva na suzdržavanje od jednostranih poteza, a hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prije nekoliko je dana poručio da hrvatski ribari koji love u Savudrijskoj vali imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad i mogu svoj posao obavljati u miru, a država će ih zaštititi.

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici Hrvatske i Slovenije u kojoj je odlučio da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa, koji smatra kontaminiranim i kompromitiranim.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Dok Hrvatska inzistira na rješenju problema bilateralnim pregovorima, Slovenija inzistira na njezinoj provedbi i smatra arbitražnu odluku obvezujućom za obje države.

Izvor: Al Jazeera i agencije