Juncker i Hahn stigli u Beograd

Predsjednika EK-a i Johannes Hahna na aerodromu je dočekala ministrica evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjednik Evropske komisije i komesar za susjedsku politiku i proširenje doputovali su u Beograd, gdje će popodne razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Planirano je i zajedničko obraćanje medijima predsjednika Jean-Claudea Junckera i Vučića, kao i zajednička večera.

Predsjednika EK-a i Johannesa Hahna na aerodromu je dočekala ministrica evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović, zajedno sa šefom Delegacije EU-a u Srbiji Semom Fabrizijem.

Junckeru i Hahnu u srijedu će se u Prištini pridružiti i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

Odredišta na balkanskoj turneji jesu i Sarajevo i Podgorica, a za završetak posjete regiji predviđena je Sofija, gdje je planiran zajednički ručak sa čelnicima država zapadnog Balkana.

Tema razgovora tokom balkanske turneje visokih evropskih zvaničnika bit će Strategija EU-a za Zapadni Balkan, usvojena 6. februara, koju je početkom mjeseca državnim čelnicima, opoziciji i civilnom sektoru u Srbiji predstavio Hahn.

Nastavak reformi ključ za evropsku budućnost

Strategija uključuje oblasti koje su glavni izazovi zemalja tog područja na evropskom putu, među kojima su istakli održavanje dobrosusjedskih odnosa i rješavanje bilateralnih sporova, kao i vladavinu prava.

Glavna Junckerova poruka jest da zemlje moraju nastaviti s reformama kako bi se podržala njihova evropska budućnost.

Predsjednik Evropske komisije i tokom posjete Skoplju pozdravio je tempo provođenja reformi na putu približavanja članstvu u Evropskoj uniji i najavio skoro otvaranje pregovora.

Izvor: Agencije