Juncker: Južni tok može biti realiziran

Jean-Claude Juncker: Brisel će raditi na tome da Moskva ponovo postane naš partner (Getty Images)

Projekat Južnog toka može biti realiziran, izjavio je u četvrtak predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, poslije sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Borisov je rekao da dijeli Junckerovo mišljenje.

“Mi podržavamo Južni tok i želimo da bude izgrađen u skladu sa zakonima Evropske unije”, kazao je bugarski premijer.

Borisov je dodao kako će se ministri država koje učestvuju u projektu plinovoda Južni tok sastati u Briselu 9. decembra, prenosi agencija TASS.

Strateški problem

“Pripreme nisu obustavljene. Bilo je planirano da se ministri energetike sastanu povodom Južnog toka 9. decembra. Taj sastanak će biti održan i nadam se da će problemi biti riješeni, uključujući Treći energetski paket”, rekao je on.

Juncker je istakao kako je Rusija za EU “strateški problem”, zbog krize u Ukrajini, ali će zvanični Brisel raditi na tome da Moskva ponovo postane njihov partner.

Dodao je da je izgradnja plinovoda Južni tok i dalje moguća, iako je predsjednik Rusije Vladimir Putin 1. decembra neočekivano objavio da Moskva odustaje od tog projekta, prenosi agencija AFP.

“Da, Rusija je trenutno strateški problem, ali se nadam da će uskoro postati strateški partner”, rekao je Juncker nakon razgovora s Borisovim, čija je glavna tema bila odluka zvanične Moskve da odustane od Južnog toka.

“Sve što Evropska komisija može uraditi po tom pitanju će biti urađeno”, dodao je Juncker.

Ispunjeni uslovi

Po pitanju izgradnje Južnog toka, Juncker je rekao: “Južni tok može biti izgrađen. Uslovi za to su davno ispunjeni i tu nema ničeg novog. Potez je sada na Rusiji. Mi smo spremni, a pripremni radovi su u toku.”

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ranije je izjavio da je odluka Rusije o obustavi projekta plinovoda Južni tok konačna.

On je kazao da će plinovod ići u Tursku, u skladu sa sporazumima koje su sklopili predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan.

Izvor: Agencije