Juncker: Katalonski pokušaj otcjepljenja je katastrofa

Jean-Claude Juncker, Mariano Rajoy
Jena-Claude Juncker kaže da mu se ne sviđa situacija koju je Katalonija izazvala (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nazvao je katalonski pokušaj otcjepljenja “katastrofom”, ponovo potvrdivši podršku Europske unije jedinstvenoj Španjolskoj. 

“Katalonija je golema briga. Ne sviđa mi se situacija koju je izazvala. To je katastrofa”, izjavio je Juncker za španjolski list El Pais

Predsjednik EK-a je poručio bivšem katalonskom lideru Carlesu Puigdemontu da katalonski secesionisti “ne smiju potcjenjivati široku podršku koju španjolski premijer Mariano Rajoy uživa diljem Europe”.

Španjolska se suočava s najvećom institucionalnom krizom u posljednjih gotovo 40 godina, nakon što je katalonski regionalni parlament 27. listopada proglasio jednostranu neovisnost od Španjolske.

Još bez odluke o izručenju Puigdemonta

Katalonija, bogata regija na sjeveroistoku Španije, 1. listopada održala je referendum o neovisnosti unatoč odluci Vrhovnog suda Španjolske da je to glasovanje nezakonito.

Rajoyeva Vlada je raspustila separatističku vlast u Kataloniji i raspisala izvanredne regionalne izbore za 21. prosinca. 

Juncker smatra da bi izbori mogli i trebali poboljšati situaciju.

U međuvremenu je španjolski Ustavni sud i službeno poništio unilateralnu Deklaraciju Parlamenta Katalonije o neovisnosti u očekivanoj presudi nakon što je ranije sud istu deklaraciju suspendirao.

Puigdemont i četvorica ministara iz njegove regionalne Vlade pobjegli su ranije u Belgiju.

Protiv njih, kao i još devet članova kabineta, podignute su optužnice zbog pobune protiv države i zlouporabe proračunskog novca.

Belgijski sudac ovoga tjedna nije donio odluku o Europskom uhidbenom nalogu smijenjenog katalonskog lidera koji je izdala Španjolska.

Na uvjetnoj slobodi

Tužitelj iz Belgije zahtijevao je da se nalog provede, ali će o slučaju odluka biti donesena idućeg mjeseca, prenijele su agencije.

To je bilo prvo saslušanje Puigdemonta i četvorice njegovih bivših ministara otkad su ih belgijske vlasti pustile na uvjetnu slobodu.

Kada iscrpe sva pravna sredstva, u Belgiji mogu ostati do početka iduće godine.

U međuvremenu je Puigdemont napao Španjolsku, nazvavši je državom koja ignorira principe demokracije.

Njemu i kolegama prethodno je određeno da ne smiju napustiti Belgiju bez sudskog dopuštenja, moraju dati svoju stvarnu adresu i osobno doći na sva sudska saslušanja.

Izvor: Agencije