Juncker: Nacionalizam je otrov koji slabi Evropu

Jean-Claude Juncker je podržao djelovanja španske Vlade (Reuters)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je pozvao Evropu da se suprotstavi separatizmu u vrijeme kada je katalonsko insistiranje na nezavisnosti duboko podijelilo Španiju.

Spor između Madrida i pristalica katalonske nezavisnosti, izazvan referendumom od 1. oktobra o razlazu sa Španijom, pojačao je separatističko raspoloženje daleko van španskih granica.

“Nacionalizam je otrov, koji sprečava Evropu da zajednički radi”, izjavio je Juncker u govoru u španskom univerzitetskom gradu Salamanca, gdje je primio nagradu.

Dodatno razočarenje za Katalonce

“Ne možemo ostati skrštenih ruku, jer je vrijeme da učinimo ono što se treba učiniti. Kažem ‘ne’ svakoj vrsti separatizma koja slabi Evropu i dodatno širi postojeće nesporazume”, kazao je čelnik EK-a.

Reuters ocjenjuje da će ovi Junckerovi komentari “dodatno razočarati smijenjenog katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji je izabrao da ode u samoprogonstvo u Belgiju prošle sedmice, nakon što je centralna Vlada u Madridu na proglašenje nezavisnosti Katalonije odgovorila smjenom njegove Vlade.

“Juncker je podržao djelovanja španske Vlade, izrazio je poštovanje prema našem Ustavu, našim zakonima i našem pravnom sistemu”, kazao je Rajoy prisutnim studentima i profesorima.

Izvor: Agencije