Oglasi

Juncker najavio nove etičke standarde u EK-u

Članovi Evropske komisije će nakon napuštanja dužnosti u tom tijelu morati čekati dvije godine prije novog zaposlenja.
Novi kodeks će se početi primjenjivati od 1. februara 2018. godine i odnosit će se na sve sadašnje članoveEPA

Članovi Evropske komisije će nakon što napuste dužnost u tom izvršnom tijelu morati čekati dvije godine prije nego što prihvate novo zaposlenje, prema novom kodeksu ponašanja koji predlaže predsjednik EK-a, a koji bi stupio na snagu 2018. godine

Kako bi ojačao povjerenje javnosti u evropske institucije, prvi čovjek EK-a Jean-Claude Juncker je predložio strože etičke standarde i veću transparentnost u EK-u, javlja Reuters.

Novi kodeks će se početi primjenjivati od 1. februara 2018. godine i odnosit će se na sve sadašnje članove.

Do ovog poteza je došlo nakon što je njegov prethodnik na čelu EK-a Manuel Barroso izazvao veliko negodovanje javnosti kada je prihvatio posao savjetnika za Brexit u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs.

'Vratili smo Evropu u Uniju'

Bivša komesarka EK-a Neelie Kroes došla je na udar kritika jer nije prijavila dohodak koji bi joj umanjio penziju.

Prema novome kodeksu, nakon napuštanja položaja u Komisiji do novog zaposlenja moraju proći dvije godine za članove, a tri za predsjednika EK-a.

Do sada je to razdoblje iznosilo 18 mjeseci.Predsjednik EK-a je u svom godišnjem govoru o stanju Evropske unije kaže da je EU posljednjih godina povratila povjerenje u sebe.

"Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu", poručio je Juncker pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Juncker je rekao da "vjetar ponovo puše u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu poslije odluke Velike Britanije da istupi iz tog bloka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.