Oglasi

Juncker ne želi nezavisnu Kataloniju

Predsjednik Evropske komisije ne želi da Katalonija postane nezavisna jer bi to ohrabrilo druge regije da naprave isto.
Juncker je ohrabrio španskog premijera Rajoya da se pobrine za to da situacija bude stavljena pod kontroluEPA - Arhiva

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da ne želi da Katalonija postane nezavisna jer bi to ohrabrilo druge regije da naprave isto, nakon čega bi upravljanje Evropskom unijom postalo previše složeno.

"Ako dopustimo Kataloniji, a to nije naša stvar, da se odvoji, drugi će učiniti isto. Ja to ne želim", rekao je Juncker u svom govoru na Univerzitetu u Luxembourgu, prenosi Hina.

On je kazao da je "vrlo zabrinut" zbog separatističkih tendencija u Evropi i ohrabrio je španskog premijera Mariana Rajoya da se pobrine za to da situacija bude stavljena pod kontrolu.

Komentirajući katalonske pozive na posredovanje EU-a, rekao je da Komisija ne može posredovati ako to od nje zatraži samo jedna strana.

Rješavanje unutrašnjeg pitanja

Evropska unija saopćila je da ima povjerenje u Rajoya da će riješiti to unutrašnje pitanje.

Španski premijer Mariano Rajoy odbacio je u srijedu različite ponude za posredovanje između centralne vlade u Madridu i pokrajinske u Kataloniji kako bi se pronašlo rješenje za najtežu krizu u novijoj historiji te države jer smatra da nema mjesta medijaciji između zakona i nepoštivanja zakona.

"Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti", rekao je premijer konzervativne vlade obraćajući se zastupnicima španskog parlamenta nakon što su u ponedjeljak katalonski zagovornici otcjepljenja pročitali izjavu o nezavisnosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.