Juncker: Nema plana B za Brexit

Cameron se sastao s Junckerom te tražio podršku Evropskog parlamenta za svoje zahtjeve vezane uz reformu EU-a (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak je kazao da odbija razmišljati o Brexitu, izlasku Velike Britanije iz Europske unije, poručivši da Unija nema nikakav Plan B, izvješćuje AFP.

Agencija dodaje da je britanski premijer David Cameron istovremeno u Briselu tražio potporu Europskog parlamenta za svoje zahtjeve vezane uz reformu EU-a, prije ključnog summita europskih čelnika krajem tjedna.

“Nemamo plan B, imamo samo plan A. Velika Britanija ostat će u Europskoj uniji i biti će konstruktivan i aktivan član”, kazao je Juncker, koji se s Cameron sastao sredinom dana.

“Kad bih kazao da imamo plan B, to bi značilo da je Komisija voljna ozbiljno razmotriti mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a”, pojasnio je šef Europske komisije koji ima ulogu “pomagača” u pregovorima, prenosi Hina.

Cameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU-a, uz nadu da će na summitu 28 predsjednika država i vlada Unije u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahtjeva.

Schulz: Europski parlament nema veta

Velika Britanija traži jačanje konkurentnosti gospodarstva i smanjenje birokracije, poboljšanje položaja zemalja članica koje ne koriste euro u odnosu na zemlje eurozone, jačanje suverenosti nacionalnih država i uloge nacionalnih parlamenata te ograničeni pristup socijalnim naknadama za radnike iz ostalih članica EU-a koji rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Cameron traži da se radnicima iz zemalja članica iz istočne i srednje Europe ne isplaćuju socijalne naknade u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, tvrdeći da oni moraju prvo pridonijeti britanskom socijalnom sustavu, a tek onda od njega tražiti pomoć jer, kako je kazao, “ne možete dobiti nešto za ništa”.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odbacio je tvrdnje euroskeptika da bi, u slučaju da neki sporazum bude postignut, EP mogao na njega staviti veto.

“Odbacujem takvu retoriku. Europski parlament nema veto”, rekao je Schulz.

“Unija nikad nije bila u tako dramatičnoj situaciji”, kazao je i upozorio na posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije koja je već uzdrmana migrantskom krizom bez presedana.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je 2. veljače prijedloge za dogovor s Velikom Britanijom, koji će biti temelj za raspravu na predstojećem summitu čelnika EU-a 18. i 19. veljače u sklopu priprema za britanski  referendum.

Prema prijedlozima, na kojima se radilo mjesecima, nacionalni parlamenti imat će veće ovlasti u donošenju europskih zakona.

Predlaže se da 55 posto od 28 nacionalnih parlamenta, to jest njih 16, može zaustaviti ili promijeniti zakone u postupku donošenja.

Hollande ne želi prevelike ustupke u vezi eurozone

Tusk je tada pojasnio da prijedlozi za zaštitu zemalja koje nisu članice eurozone ne znače da one mogu imati veto na odluke eurozone.

Prijedlog uključuje i odredbe za ograničavanje socijalnih naknada radnicima iz drugih članica EU-a u slučaju preopterećenosti socijalnog sustava zemlje članice, što je bio jedan od najtežih britanskih zahtjeva jer zadire u slobodu kretanja osoba, jedno od temeljnih načela EU-a, koje prema Tusku, ovim prijedlogom nije prekršeno.

U pokušaju da približi stajališta Tusk je od petka bio na turneji, prije svega u srednjoj i istočnoj Europi, gdje pitanje ograničenja socijalne pomoći Europljanima koji odlaze na rad u Veliku Britaniju nije baš najbolje primljeno.

U ponedjeljak se u Parizu sastao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom koji, s druge strane, ne želi da se Britancima daju preveliki ustupci u vezi eurozone.

Tusk je u utorak u Pragu kazao da “uvijek ima neriješenih problema”, te da još dosta koraka treba napraviti da bi u četvrtak ili petak došlo do dogovora.

Dođe li do zadovoljavajućeg dogovora, britanski referendum bi se mogao održati već u lipnju ove godine.

Princ William: Neophodna britanska sposobnost ujedinjenja

Princ William izjavio je da je bitna sposobnost Velike Britanije da djeluje zajedno s drugim zemljama i ona predstavlja temelj njezine sigurnosti i napretka, čime je, čini se, podržao zadržavanje svoje zemlje u EU, nagađaju britanski mediji.

“U sve turbulentnijem svijetu, neophodna je naša sposobnost ujedinjenja i djelovanja zajedno s drugim zemljama. To je temelj naše sigurnosti i našeg napretka”, rekao je vojvoda od Cambridgea u govoru u britanskom ministarstvu vanjskih poslova.

“Stoljećima je Velika Britanija nacija okrenuta prema van. Uvijek smo pokušavali istraživati dalje od obzora. Imamo dugu i ponosnu tradiciju traženja saveznika”, dodao je princ u kontekstu intenziviranja pregovora o zadržavanju Velike Britanije u EU, uoči europskog summita u četvrtak i petak.

Izvor: Agencije