Nacrt sporazuma: EU će vraćati ilegalne migrante u Tursku

U Briselu počinje dvodnevni sastanak čelnika zemalja članica Evropske unije, na kojem bi se trebao postići konačan dogovor s Turskom o rješenju izbjegličke krize.

Evropska unija i Turska dogovaraju kako će stati ukraj ilegalnim migracijama iz Turske u EU.

Prema nacrtu sporazuma, svi novi ilegalni migranti koj prelaze iz Turske u Grčku će biti vraćeni, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Ovo će biti privremena i vanredna mjera kako bi se stalo ukraj patnji i kako bi se povratio javni red.

Za svakog Sirijca vraćenog u Tursku, jedan Sirijac će bit primljen u EU.

Spriječiti rute krijumčara

Prema nacrtu sporazuma, Turska treba poduzeti sve mjere kako bi spriječila nastajanje novih pomorskih ili kopnenih ruta za ilegalne migracije.

Kada se broj iregularnih prelazaka zaustavi ili smanji, EU će aktivirati sistem humanitarnog ulaska u okviru kojeg će zemlje članice Unije sudjelovati dobrovoljno.

Predviđeno je da će se ubrzati proces vizne liberalizacije s ciljem da se turske državljane oslobodi viznih zahtjeva za ulazak u EU od kraja juna 2016.

Planirano je da će EU ubrzati isplatu preostalog novca od već obećanih tri milijarde eura. Također, Evropska unija je spremna razmotriti opciju o dodatne tri milijarde eura do kraja 2018.

Odluka o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja će biti donesena što je brže moguće.

Predviđeno je da dvije strane sarađuju na poboljšanju humanitarne situacije u Siriji kako bi lokalno stanovništvo i izbjeglice mogli živjeti u sigurnijim područjima te zemlje.

Poštivanje ovog dogovora pratiti će se na mjesečnoj bazi.

Aktivisti: Dogovor o razmjeni ilegalan

Brojne nevladine organizacije i međunarodne institucije koje se bave pitanjem ljudskih prava podigle su glas protiv dogovora koji u Briselu nastaje između Evropske unije i Turske u kontekstu rješavanja izbjegličke krize, javlja  Drlja.

Glavni problem na koji upućuju odnosi se na ideju da EU primi po jednu izbjeglicu iz Sirije u zamjenu za jednu osobu koja će biti vraćena u Tursku jer je iz te države na obale Unije stigla ilegalno. Kažu, ovo neće biti u skladu s međunarodnim pravom.

Organizacija Save the Children, naprimjer, kaže da je riječ o izvrnutoj logici jer bi prema takvom dogovoru, u teoriji, osoba koja je riskirala život prelazeći Egejsko more bila zamijenjena za osobu koju bi se dovelo na siguran i legalan način – na isti cilj.

Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks rekao je da bi ovakav dogovor o automatskoj razmjeni izbjeglica bio ilegalan: „Ilegalno je jer bi prisilno vraćanje bilo suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja zabranjuje kolektivno protjerivanje stranaca. Krši se i pravo na traženje azila koje je uspostavljeno 1948. Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Također bi se prekršile i garancije dane 1951. Konvencijom Ujedinjenih naroda o izbjeglicama, koja prepoznaje da traženje azila izbjeglicu može dovesti do kršenja imigracijskih pravila.“

‘Realna šansa’

Uoči sastanka holandski premijer Mark Rutte poručio je kako sporazum o rješenju izbjegličke krize između Evropske unije i Turske nema alternativu te da mora biti postignut.

Na sastanku prije deset dana Turska je načelno izrazila spremnost da prihvati izbjeglice vraćene iz Grčke, odnosno da ih zaustavi na putu ka zemljama Evropske unije. Zauzvrat bi dobila evropsku pomoć i ubrzanje pristupnih pregovora. Tome se, međutim, protive pojedine članice Unije. 

U atmosferi političke napetosti i, kako sami ocjenjuju, “s opreznim optimizmom”, lideri 28 zemalja Evropske unije stižu u Brisel.

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako vjeruje da bi Evropska unija mogla postići dogovor s Turskom u prevazilaženju izbjegličke krize.

“Umjereni sam optimista u vezi s tim da ćemo zaključiti obavezujući dogovor s Turskom”, napisao je Juncker na Twitteru, ponavljajući ocjene koje je dao za list Handelsblatt, prenosi AFP.

Samit EU-a je prva realna šansa za rješenje izbjegličke krize, izjavila je ranije njemačka kancelarka Angela Merkel u Briselu.

Liberalizacija viznog režima

“Na samitu EU-a postoji prilika da se u četvrtak i petak postigne dogovor koji bi prvi put stvorio pravu šansu za održiv plan za rješenje izbjegličke krize u cijeloj Evropi”, rekla je Merkel.

No, jasno je dala do znanja da Unija neće žrtvovati demokratska načela kako bi pridobila Ankaru.

Merkel je kazala kako preostaje riješiti pitanje liberalizacije viznog režima za Turke i zabrinutost Kipra prije nego što EU pristupi ubrzanju pristupnih pregovora s Ankarom.

Izvor: Al Jazeera i agencije