Juncker: Poštujem poziciju Španije jer poštujem zakone

Juncker je rekao da je za dijalog, ali da nije na njemu da ga organizuje (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da poštuje poziciju Vlade Španije.

“Znate li zašto? Ja sam za one koji poštuju zakon. EU je zasnovana na vladavini prava, a ono što su uradili moji katalonski prijatelji suprotno je od toga – kršenje zakona. Ja sam uz one koji poštuju ustavni okvir i ne mogu podržavati one koji ga krše”, rekao je Juncker za španski El Pais.

Kad ga je novinar španskog lista upitao ima li poruku za bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, Juncker je rekao da katalonski čelnici ne bi smjeli potcjenjivati podršku koju Rajoy ima od ostatka Evrope, kao i da bi bilo potpuno pogrešno kad bi to učinili.

Juncker je podsjetio da je do prije nekoliko sedmica Vlada Katalonije bila uvjerena da će nezavisnost Katalonije biti priznata, ali da sada bivši katalonski čelnik Puigdemont govori nešto sasvim drugačije – da postoji alternativa za nezavisnost.

Vlada Španije mora zavesti red

“Ako je on jednom vjerovao da ćemo ga podržati, trebao bi odustati od te ideje – nećemo to učiniti. Nijedna vlada zemlje članice EU-a neće podržati ono što se desilo u Kataloniji nakon 1. oktobra”, rekao je Juncker.

Upitan da prokomentariše šta će se dogoditi ako katalonske stranke koje su za nezavisnost pobijede na regionalnim izborima zakazanim za 21. decembar, Juncker je kazao da ga ne bi trebali pitati o hipotetičkim scenarijima.

“Želim vidjeti da Španija koristi svu svoju snagu i inteligenciju da to usmjeri ka sretnom završetku ili bar prihvatljivom završetku”, rekao je Juncker.

On je dodao da je za dijalog, ali da nije na njemu da ga organizuje.

“Dijalog je uvijek bolji od primjene sile, ali vjerujem da to nikad nije bila namjera španskog premijera (Marijana) Rajoya. Vlada Španije jest ta koja mora zavesti red”, rekao je on.

Izvor: Agencije