Juncker: Smrtna kazna je ‘razlog za razvod’

Orban je pokrenuo pitanje smrtne kazne nakon nedavnog ubistva mladog vlasnika trafike (EPA)

Predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, zauzeo je oštriji stav prema Mađarskoj, izjavivši da bi ta zemlja mogla biti izbačena iz Europske unije ako nastavi predlagati ponovno uvođenje smrtne kazne.

“Ako Mađarska želi uvesti smrtnu kaznu, to će biti dovoljan razlog da se raziđemo. Razlog za razvod. Jedno od mojih političkih uvjerenja je da smrtna kazna ne treba postojati. Bilo kome tko uvede smrtnu kaznu nije mesto u Europskoj uniji”, istaknuo je Juncker, kako prenosi Tanjug.

Juncker je nedavno iznenadio javnost, kada je na samitu EU-a u Rigi mađarskog premijera Viktora Orbana, pozdravio rečenicom: “Zdravo, diktatore!”, prenio je britanski Telegraph.

Zategnuti odnosi 

U nedavnoj izjavi o Orbanu koju su čuli mađarski novinari, Juncker je rekao da mađarskog premijera već dvije godine naziva “diktatorom”. “To je znak prijateljstva”, kazao je Juncker, kako prenosi Hina.

Britanski list navodi i da su Orbanovi odnosi s liderima EU-a u posljednje vrijeme zategnuti zbog njegovih bliskih veza s Rusijom.

Orbanova vlada naglasila je da nema namjeru ponovno uvoditi smrtnu kaznu, dodajući da je pitanje pokrenula zbog javne rasprave o toj temi.

Orban je prošlog tjedna izjavio da je spreman razgovarati s Bruxellesom, ali da je “protiv bilo koga tko zemlju izvodi iz EU-a i NATO-a”.

“Za nas Mađare, oni su naša obitelj”, rekao je Orban.

Mađarska je ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uvjeta za ulazak u EU 2004. godine.

Ubistvo izazvalo bijes u Mađarskoj

Orban je ponovno pokrenuo to pitanje nakon nedavnog ubojstva mladog vlasnika trafike u južnom mađarskom gradu Kapošvaru, koje je izazvalo gnjev u zemlji.

Orbanova najava da će poduzeti korake prema vraćanju smrtne kazne u mađarski sustav kaznenih sankcija, izazvala je žestoke otpore u Bruxellesu, jer bi to predstavljalo otvoreno kršenje Europske povelje o ljudskim pravima, čija je potpisnica i Mađarska.

Uz to, ukidanje smrtne kazne je jedan od uvjeta koje zemlje kandidati moraju ispuniti prije pristupanja EU-u, a visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, Federica Mogherini, redovno šalje prosvjedne poruke svaki put kada se osuđenik pogubi bilo gdje u svijetu.

Izvor: Agencije