Juncker: Španija nije Jugoslavija

Jean-Claude Juncker odbacio mogućnost posredovanja Evropske unije u sukobu između Barcelone i Madrida (Reuters)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak kako Katalonci nisu pod represijom Španije pa da se ta situacija ne može uspoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji.

“U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava, jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji”, rekao je on za portugalsku televiziju RTP.

“Ne želim sutra ili prekosutra Evropsku uniju sa 95 različitih zemalja. Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno”, rekao je 63-godišnji Luksemburžanin.

‘Situacija je izmakla kontroli’

On je tako ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barcelone i Madrida, samo dan prije nego bi španski Parlament trebao odobriti vanredne mjere u Kataloniji, na sjeveroistoku Španije.

Španska ministarstva bi tokom šest mjeseci, do organiziranja prijevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

Katalonski Parlament tokom tog perioda ne bi mogao poništiti te mjere, niti predložiti novog predsjednika regionalne Vlade.

“Situacija je već malo izmakla kontroli, jer su Vlada i jedan dio katalonskog Parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski Ustav je prilično jasan – ne mogu se organizirati referendumi o otcjepljenju”, rekao je Juncker.

“Evropa nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barcelone i Madrida. Španci su ti koji trebaju riješiti taj problem.”

Puigdemont nije dobio garanciju

U četvrtak navečer odvija se rasprava u katalonskom Parlamentu, koji bi trebao odgovoriti na mjere pokrenute iz Madrida.

Katalonski premijer Carles Puigdemont prethodno je odbio sazvati prijevremene izbore, nakon čega ga je u Madridu potpredsjednica španske Vlade Soraya Saenz de Santamaria optužila da odbija dijalog.

Puigdemont je ranije rekao kako nije sazvao izbore jer mu španska Vlada nije dala garanciju da uprkos tome neće provesti mjere u Kataloniji.

Izvor: Agencije