Juncker upozorava na trgovinski rat SAD-a i EU-a

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker kaže kako će Evropska unija održati dato obećanje u vezi s pomoći izbjeglicama u Turskoj (Reuters)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u razgovoru za njemački tjednik Bild am Sonntag da bi trgovinski rat između Sjedinjenih Američkih Država i Europe bio štetan za obje strane. 

Upitan bi li Europa mogla izdržati trgovinski rat sa SAD-om, Juncker je odgovorio kako “trgovinski rat ne bi bio ni u europskom, ni u američkom interesu”. 

Naglasio je kako je potrebno ozbiljno shvatiti protekcionističke komentare Donalda Trumpa i biti pripremljen, prenosi Hina. 

SAD: Odnose ponovo analizirati

Američki ministar financija Steve Mnuchin je u četvrtak rekao kako administracija Donalda Trumpa nema želju ulaziti u trgovinske ratove, no kako određene gospodarske odnose treba ponovno analizirati i učiniti ih pravednijima.

Juncker je istaknuo kako je zadovoljan što će se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom, jer “kasnije ove godine žele zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Japana”. 

Trump je Japan optužio da iskorištava slabi jen da bi svojem izvozu dao nepravednu trgovinsku prednost.

Trumpov glavni trgovinski savjetnik Peter Navarro je u sličnoj izjavi optužio Njemačku da koristi “pretjerano potcijenjen” euro kao konkurentsku prednost.

Izvor: Agencije