Juncker: Zapadni Balkan više vidi u EU, nego EU sama u sebi

Još mnogo posla treba uraditi na zapadnom Balkanu, poručio je Jean-Claude Juncker (EPA)

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak da zemlje zapadnog Balkana vide više u Evropskoj uniji nego njene članice i naglasio da svaki partner iz regiona mora da nastavi svoj reformski put, posebno u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

Podsetivši da je posetio zapadni Balkan pre nepune dve nedelje, on je na plenarnoj sednici Evropskog parlmenta u Strazburu rekao da je to bilo nezaboravno putovanje iz mnogo razloga, a da su najveći utisak ostavili strast i ubeđenje u EU, prenela je EK.

Juncker je kazao da mu je to obnovilo osećaj vere i nade da ako je region, “dramatičan region” poput zapadnog Balkana, tako odlučan da se reformiše od dna do vrha da bi se priključio EU, onda Unija mora da bude vredna toga da region bude njen deo.

“Zapadni Balkan jasno vidi u nama mnogo više nego što mi vidimo u našoj Uniji. Želim da vidim istu veru u našu Uniju širom 27 članica”, istakao je Juncker.

Kako je dodao, još mnogo posla treba da se uradi na zapadnom Balkanu, svi bilateralni konflikti moraju biti razrešeni i potrebno je veće jedinstvo.

‘Ovo je naša zajednička budućnost’

Juncker je naglasio da svaki partner sa zapadnog Balkana mora da nastavi svoj reformski put, posebno kada je reč o vladavini prava i osnovnim slobodama i vrednostima.

“Kao što sam rekao svim liderima u regionu, neće biti ubrzavanja [puta u EU]. Mi stavljamo suštinu ispred brzine. Na svaki slučaj ćemo gledati prema zaslugama, bez fiksnih datuma ili rokova”, rekao je predsednik EK-a.

“Ipak, vratio sam se sa puta uvereniji nego ikada da ovo naša zajednička budućnost. Reč je pomirenju naše istorije i geografije”, dodao je Juncker.

Kako je napomenuo, to je i razlog da se EU više fokusira na izgradnju snažnije, više demokratske i više ujedinjene EU.

O tome će se, kako je dodao, razgovarati na sastanku Evropskog saveta 22. i 23. marta.

Izvor: Agencije