Junckerov plan mobilizirao 154 milijarde eura investicija

Jean-Claude JUncker, Jyrki Katainen, Europska komisija
Potpredsjednik Evropske komisije Jyrki Katainen predstavio je u utorak pregled provedbe Junckerovog plana (Reuters)

Plan ulaganja za Europu, koji je predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker predstavio prije dvije godine, dosad je mobilizirao 154 milijarde eura investicija u 27 zemalja članica.

Potpredsjednik EK-a Jyrki Katainen predstavio je u utorak u Briselu pregled provedbe tog plana, čiji je glavni stup Europski fond za strateške investicije.

Prema prvotnom prijedlogu, EFSI treba mobilizirati 315 milijardi eura investicija u tri godine, ali je Juncker u rujnu predložio da se taj iznos poveća na najmanje 500 milijardi eura i produlji do 2020. godine.

Poboljšanje okruženja

“Plan ulaganja naša je glavna politička inicijativa. Kada je riječ o poboljšanju okruženja za ulaganja u Europi, već se pokazalo da djeluje”, izjavio je Juncker, a prenosi Hina.

Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, istaknuo je da plan ulaganja već donosi konkretne rezultate i utječe na osobe i poduzeća diljem Europe.

“Poduzeća mogu proširiti svoje aktivnosti, zaposliti nove ljude i ulagati više sredstava u istraživanje i razvoj. Unutar projekata koje je Europska investicijska banka odobrila u okviru EFSI-ja mobilizirana su ukupna ulaganja u vrijednosti 154 milijarde eura u 27 država članica, te je podržano gotovo 380.000 malih i srednjih poduzeća. Potičemo države članice i Europski parlament da donesu naš prijedlog EFSI 2.0 bez odgode kako bi nam olakšali potporu održivom ulaganju, odnosno kako bi se omogućilo ponovno zapošljavanje u Europi i potaknuo rast”, rekao je Katainen.

Tri stupa ulaganja za Evropu

Prije dvije godine, u studenome 2014., Juncker je predstavio Plan ulaganja za Europu, koji se sastoji od tri stupa. Prvi je Europski fond za strateške investicije, koji pruža jamstva za najrizičniji dio ulaganja i na taj način privlači privatne investicije.

Drugi stup čine Europski savjetodavni centar za ulaganja i Europski portal projekata ulaganja, koji osiguravaju tehničku pomoć i veću vidljivost prilika za ulaganje, čime se potencijalnim investitorima daje prégledan uvid u mogućnosti investicija.

Treći stup sastoji se od uklanjanja regulatornih prepreka ulaganjima na nacionalnoj razini i razini EU-a.

Izvor: Agencije