Juratović: Slavljenje zločinaca je otrov za mir na Balkanu

Slobodan Praljak
Juratović kaže da je Praljak samoubojstvom oduzeo prostor žrtvama zločina za koje je osuđen (EPA)

Zastupnik njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) hrvatskog podrijetla u Bundestagu Josip Juratović kritizirao je to što se u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak slavi kao heroj i kaže da je to “otrov za mirovne procese na zapadnom Balkanu”.

Juratović u autorskom tekstu, objavljenom na portalu IPG (Međunarodna politika i društvo), čiji je izdavač njemačka Zaklada “Friedrich Ebert”, podsjeća da su u središtu Zagreba bile zapaljene svijeće “ne zato što je praznik nego u znak sjećanja na osuđenog ratnog zločinca” i ističe da je Praljak svojim samoubojstvom dobio svjetsku pažnju, čime je praktički oduzeo prostor žrtvama zločina za koje je osuđen.

Smatra da se o presudi Praljku u Hrvatskoj “raspravlja s visokim emocijama i kontroverzno”, a kao negativan primjer navodi reakciju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Juratović (59), koji je rođen u Koprivnici, a od 1974. živi u Njemačkoj, ističe da je “posebno perfidno i nespojivo s jednom demokratskom i pravnom državom to što su konzervativci pokrenuli manipulativnu debatu kako je hrvatski narod kolektivno kriv za politiku Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini”.

Juratovioć: ‘Nacionalisti guraju ideju kolektivne krivnje’

U tom kontekstu Juratović kritizira i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je naglašavala da haškom presudom nije osuđen cijeli hrvatski narod iako toga u samoj presudi nema.

Nacionalisti su, pak, presudu iskoristili da guranjem ideje kolektivne krivnje u prvi plan hrvatski narod predstave kao mučenike, s ciljem da u narodu stvore negativno raspoloženje prema međunarodnim institucijama, piše Juratović, prenosi Tanjug.

S druge strane, Juratović ističe da je pozitivan aspekt haške presude hercegovačkoj šestorci to što se u javnosti počelo govoriti o zločinima koje su u ratu u Bosni i Hercegovini počinili Hrvati i Bošnjaci, s obzirom na to da se dosad najviše pisalo o zločinima koje su počinili Srbi, koji, kako tvrdi, i jesu počinili najviše zločina.

Zabrinjavajućim smatra to što dio hrvatske javnosti, kao i neki crkveni predstavnici sve one koji se ne slažu s njima prozivaju kao izdajnike, dok zločince slave kao heroje, a žrtve vlastitog naroda koriste u marketinške svrhe.

U Hrvatskoj se događa “opravdavanje, umanjivanje i marginalizacija počinjenih zločina” te se nekritički slavi “obrambeni rat, koji se naziva Domovinski”, naveo je.

Prevladava, prema njegovom mišljenju, perspektiva pozicije žrtve i forsira se narativ po kojem je Hrvatska u Bosni i Hercegovini samo branila Hrvate.

Napominje da se ratni zločinci slave i u Republici Srpkoj.

‘Zapadni Balkan zona eksperimentiranja’

“Svi zločini onih koji su bili uključeni u ratove moraju biti osuđeni”, naglašava ovaj njemački političar hrvatskog podrijetla i poziva da se “priznaju i zločini koje su počinili pripadnici vlastitog naroda”.

Dosadašnje poricanje krivnje ostavlja negativne posljedice na cijelu regiju, konstatira Juratović i dodaje da je “nacionalistički smjer iz kojeg proizlazi i loša gospodarska situacija razlog zašto mnogi ljudi odlaze živjeti u inozemstvu. Građane kojima je politika oduzela pravo na mišljenje sve je teže oduševiti napuhanim nacionalističkim parolama.”

Negativno se ocjenjuje i nacionalistička politika po kojoj bi u Bosni i Hercegovini trebalo uspostaviti treći entitet, što bi dovelo do novih nemira u ionako nestabilnoj državi.

Juratović upozorava da se EU nedovoljno angažira u Bosni i Hercegovini te time otvara sve veći prostor utjecaju SAD-a, Rusije i Turske na Balkanu.

“Zapadni Balkan postao je zona međunarodnog eksperimentiranja. Odnos prema regiji je lakmus-test za EU. Vrijeme je da se Europa kao mirovni projekt iskaže ozbiljno i na Balkanu”, zaključio je Juratović.

Izvori: Agencije