Jurčević: Bilić je preporodio West Ham United

Nikola Jurčević, nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac, danas je prvi pomoćnik trenera West Hama Slavena Bilića (Pixsell)

Piše: Muhamed Bikić

Nikolu Jurčevića, nekadašnjeg hrvatskog nogometaša, danas trenera, upoznao sam prije skoro dvije decenije u Grazu kada je sarajevski Željezničar, na poziv legendarnog nogometaša i trenera Ivice Osima, učestvovao na malonogometnom turniru, gdje su pored domaćina Sturma učestvovali austrijski Salzburg i Gak.

Te 1996. godine Jurčević je bio prvotimac Salzburga i hrvatski reprezentativac koji je igrao na EURO-u u Engleskoj. No dvije godine kasnije, Jurčević nije bio pozvan u „Vatrene“ na Mundijal 1998. godine, kada je Hrvatska ostvarila povijesni uspjeh.

„Sjećam se kada ste dolazili u Graz. To je onaj turnir koji se igrao sa martinelom, vrlo brzo se igralo i bilo zanimljivo kao na hokeju. Bila su to lijepa vremena, još sam igrao, ali eto nije bilo suđeno da budem dio reprezentacije Hrvatske koja će dvije godine kasnije osvojiti treće mjesto u Francuskoj. No, mislim da smo mi udarili temelje tom uspjehu još u Engleskoj“, prisjeća se Nikola Jurčević, nekadašnji nogometaš hrvatskog Dinama, austrijskih Salzburga i Freiburga, te belgijskog Royal Antwerpa.

Nadmudrili Mourinha, Wengera, Kloppa, Van Gaala

Poslije aktivne igračke, Nikola Jurčević se okrenuo trenerskoj karijeri i do sada je samostalno vodio Zagreb, Dinamo, Salzburg i Slaven Belupo. U međuvremenu je bio u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske sa Slavenom Bilićem, a nakon EURO-a 2012. u Poljskoj i Ukrajini, sa nekadašnjim saigračem iz reprezentacije bio je u Lokomotivu iz Moskve, Bešiktašu, a od 2015. godine u engleskom West Ham Unitedu.

„Sa svojim prijateljem Slavenom Bilićem već deset godina radim zajedno i ovo u West Hamu je samo nastavak tog našeg kontinuiteta saradnje. Mislim da i do sada, gdje god da smo radili, ostavili smo jedan trag, što na klupskom, što na reprezentativnom polju, a evo već prvu sezonu u engleskoj Premier ligi uspjeli smo nešto što se možda niko nije nadao, pa ni mi sami“. 

I nije se baš niko nadao da će Slaven Bilić nadmudriti trenerske veličine kao što su Jose Mourinho, Arsene Wenger, Jurgen Klopp, Louis van Gaal. Sva četverica su na kraju morali pružiti ruku Slavenu Biliću.

„Doslovno, Slaven je preporodio West Ham. U našoj debitantskoj sezoni u Premier ligi osvojili smo rekordan broj bodova u klupskoj povijesti. Zatim pobijedili sve engleske velikane i bili doslovno hit sezone, naravno uz Leicestera,  koji je posebna priča. Pred nama su kapitulirali Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City. Na kraju smo zauzeli sedmo mjesto što bi nam trebalo biti dovoljno za plasman u Europu, ako Manchester United osvoji FA kup u finalu protiv Crystal Palace. Mislim da je realno da na kraju idemo u Europu. Zaslužili smo“.

„Desna ruka“ Slavena Bilića se osvrnula i na fenomenalnu ekipu Leicestera – „Dvanaestoricu žigosanih“.

„To je najveća senzacija, ne samo u Engleskoj, nego svih liga u Evropi. Svi smo mislili da će posustati i da će na kraju prvak biti Manchester City. No, Leicester je sve izdržao i dva kola prije kraja zasluženo osvojio titulu prvaka. Dokazao je svima u Premier ligi, da totalni autsajder, koji nije bio ni u kakvim prognozama za plasman u vrhu premijerligaške tablice, na kraju osvoji titulu prvaka. Što drugo reći, nego čestitati Ranieriju i njegovima igračima Schmeichelu, Morganu, Huthu, Simpsonu, Fuchsu, Kanteu, Drinkwateru, Mahrezu, Albrightonu, Okazaki,  Vardy.  Kao što ste kazali to su ‘dvanaestorica žigosanih’. I baš jesu žigosani, veličanstveni…“

Zanimali su nas budući planovi hrvatskog dvojca na kormilu londonskog premijerligaša i da li računaju u narednoj sezoni na neka zvučna imena, pa i na igrače sa naših prostora.

„Mi imamo ugovor na tri godine i naši planovi su vezani za West Ham. Naravno da ćemo se pojačati, jer klub finansijski dobro stoji, što nam i omogućava da dovedemo adekvatna pojačanja. Već Slaven Bilić ima planove koga treba dovesti u London.  Što se tiče igrača sa naših prostora, naravno da bi ih voljeli vidjeti u našim redovima, ali većinom su oni vezani ugovorom sa svoje klubove, a znate i sami u kojim igraju, u najjačim evropskim timovima. Ne ide to baš lako, kada je u pitanju realizirati transfer. Ali u svakom slučaju, nikad se ne zna“.

Reprezentacija Hrvatske može puno na EURO-u

Za najbolju selekciju Hrvatske nekada su nastupali Slaven Bilić i Nikola Jurčević i to prije 20 godina, upravo u Engleskoj na EURO-u 1996. Dvije decenije kasnije, „Vatreni“ su jedina selekcija sa naših prostora koja će opet učestvovati na završnici najboljih na Starom kontinentu, na EURO-u 2016. u Francuskoj.

„Realno gledajući, Hrvatska ima kult reprezentacije i kontinuitetu nastupa na završnicama europskih i svjetskih prvenstava. Dakle, nije nikakvo iznenađenja što učestvujemo u Francuskoj, u zemlji u kojoj smo bili treći na svijetu, gdje su Slaven i ostali moji nekadašnji suigrači osvojili broncu. Mislim da je ovo jedna od naših najboljih generacija, posebno ako se uzme u obzir gdje trenutno igraju naši igrači, a oni su nosioci igre najboljih europskih klubova. To nam daje veliki optimizam da se možemo nadati lijepim vijestima iz Francuske. Naravno, da se moraju poklopiti mnoge stvari. Kao prije 18 godina u Francuskoj, ali zaista mislim da možemo napraviti ponovo veliki rezultat“.

Na kraju se Nikola Jurčević osvrnuo i na ostale reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije, uključujući i novopriznatu selekciju Kosova, tj. Nogometni savez Kosova.

„Sve reprezentacije sa tih naših prostora su vrlo kvalitetne. Hrvatska je najbolja, kao što kazah, zbog kontinuiteta. Ali sve selekcije Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, pa i Makedonija i Crna Gora imaju svoju kvalitetu. Uzmite u obzir gdje samo nastupaju igrači, u kojim europskim momčadima.

Kada je riječ o Kosovu, također imam lijepo mišljenje. Istina, sve ovisi, da li će im se odazvati njihovi najbolji igrači. Primjera radi, samo koliko ih ima u Švicarskoj. Ali opet ponavljam, uvijek se igrao odličan nogomet na našim prostorima i tako će uvijek biti“, rekao je na kraju Nikola Jurčević, nekadašnji hrvatski nogometni reprezentativac, danas prvi pomoćnik trenera West Hama Slavena Bilića.    

Izvor: Al Jazeera