Jure Zdovc: Pobijedit ćemo Grčku, zašto ne?

Izazov je igrati protiv jedne od najboljih evropskih ekipa, kazao je Jure Zdovc za Grčku (EPA)

Razgovarao: Emir Delić

Nakon početnog poraza od Hrvatske (73:80), košarkaši Slovenije uvezali su dvije pobjede, protiv Gruzije u nedjelju (79:68) i Holandije u utorak (81:74). U srijedu ih na Eurobasketu u Zagrebu čeka najteži zadatak – Grčka.

Selektor Jurij Zdovc uoči Evropskog prvenstva suočio se s otkazom najboljeg igrača, playmakera NBA ekipe Miami Heat Gorana Dragića, a onda su otpali i Edo Murić (povreda) i centar Mirza Begić.

Još ranije su otkazali Nachbar, Lorbek i Vidmar, pa je Zdovc morao “skrpiti” ekipu od onoga što ima. Na Eurobasketu se pokazalo da imaju puno toga; ekipa nema klasičnog lidera, ali ističu se Klemen Prepelič, Jaka Blažič i Jaka Klobučar. Pod košem je naturalizirani Bosanac Alen Omić. Dovoljno da zaprijete svakom.

‘Jedva se izvukli’

Nakon pobjede protiv Holandije, Zdovc je izgledao kao da mu je svalio ogroman teret sa leđa.

“Jedva smo se izvukli”, rekao je na početku razgovora za Al Jazeeru te nastavio: “Otvorimo odlično, uđemo u seriju 12:0, a onda počnemo ‘pametovati’. Nismo donosili prave odluke u napadu, dozvolili smo Holandiji da pred kraj prvog i na početku drugog poluvremena napravi šokantnu seriju 16:0. Imali smo problema i na njihovu postavljenu zonu, ukočili smo se, no uspjeli smo se dići. Pomogli su nam i navijači i ostvarili smo pobjedu.”

U srijedu Slovenci igraju s Grčkom. Zdovc ih dobro poznaje. Bogatu igračku karijeri gradio je – između ostalih – i u Grčkoj, u Iraklisu i Panionisu. A, onda je i vodio Iraklis jednu sezonu.

“Protiv Grčke očekujem pobjedu”, bez ustezanja je rekao legendarni Slovenac.

“Zašto da ne, moramo ići na pobjedu. Svjesni smo koliko su oni jaki, pa tu je desetak titula Eurolige, tu su NBA igrači, i to će biti najveći motiv za moje košarkaše. To su najlakše utakmice za jednog trenera. Izazov je igrati protiv jedne od najboljih evropskih ekipa i zato smatram da će moji igrači dati sve od sebe da pobijede, što bi sigurno bio podvig.”

Timska igra i žrtvovanje

Zdovc je kao igrač jednom osvojio titulu prvaka Evrope, s Jugoslavijom 1989. godine u Zagrebu. Dvije godine kasnije, u Rimu, u predvečerje ratnih dešavanja, morao je napustiti reprezentaciju, pa se nije okitio još jednim zlatom.

Kroz igračku karijeru pratio ga je glas vrijednog i požrtvovanog igrača, koji igra za tim. To isto traži od svojih igrača – timsku igru i žrtvovanje.

Protiv Grčke će mu trebati ipak nešto više od igrača koji su spremni “baciti se na glavu” i završiti u prvim redovima na tribini. 

Izvor: Al Jazeera