Juričan: Zašto Hrvati nemaju pravo gledati Gazdu

Juričan izražava nadu da će film biti uvršten u program HRT-a (Al Jazeera)

Režiser filma Gazda Dario Juričan uputio je otvoreno pismu novom direktoru Hrvatske radiotelevizije Kazimiru Bačiću, u kojem ga pita zbog čega ta javna televizija ne želi prikazati dokumentarac Gazda, o tranziciji, privatizaciji i korporacijama u Hrvatskoj, a dotiče se i historije najveće hrvatske korporacije Agrokora, te mu poručuje da ima odgovornost dosljedno donositi odluke u javnom interesu bez obzira smatra li da je trenutak prikazivanja “nezgodan”.

“Riječ je o filmu koji se dotiče i povijesti koncerna Agrokor, trenutno najvažnije teme u ovoj zemlji, pa me zanima zašto hrvatski gledatelji nemaju pravo pogledati taj film, pa čak niti doznati zašto ga HRT ne želi prikazati”, stoji u Juričanovom pismu direktoru HRT-a Bačiću.

Izražava nadu da će film biti uvršten u program HRT-a te napominje da je rađen javnim novcem i u javnom interesu, prenosi Hina.

“Sam predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov po gledanju filma izjavio je da je ‘film edukativan i da bi ga svatko trebao vidjeti’. Vi ste taj, gospodine Bačiću, koji treba omogućiti da hrvatsko gledateljstvo pogleda taj film. Podsjećam da Vam je ponuda za prikazivanje Gazde poslana prije više od dva tjedna, a u međusobnoj komunikaciji potvrđeno je da ste ponudu dobili”, navodi režiser filma.

‘Lična odgovornost’

Napominjući glavnom direktoru HRT-a da je izabran voljom Hrvatskog sabora i njemu odgovara za provođenje javnog interesa, poručuju mu da će ga držati lično odgovornim ukoliko film ne bude prikazan.

“Ukoliko smatrate da je trenutak prikazivanja ‘nezgodan’, onda Vas je netko obmanuo s opisom posla glavnog ravnatelja – na Vama je da dosljedno donosite odluke u javnom interesu, jer ‘zgodan’ trenutak za prikazivanje Gazde vjerojatno nikada neće doći”, zaključuje Juričan u pismu, u kojem napominje da će TV verzija Gazde biti prikazana u utorak, 28. marta na Al Jazeeri Balkans.

Juričan u filmu prikazuje poslovni uspjeh porodice Todorić, počevši od Ante Todorića koji je u bivšoj državi bio poznati poduzetnik i politički aktivan što je bilo prekinuto nakon sudskoga procesa koji je, kako je to prikazano u filmu po svjedočenjima nekih njegovih suvremenika, bio politički motiviran.

Nakon što je proveo nekoliko godina u zatvoru, Ante Todorić pokreće posao s cvijećem i tu je početak i pripovijest o poslovnom usponu Todorićevih.

Dokumentarne cjeline

Film se sastoji od nekoliko dokumentarnih cjelina, među kojima su i one o Todorićevom preuzimanju Unikonzuma, eksploataciji izvora pitke vode i proizvodnje “Jane”, poljoprivrednim koncernima, pšenici, Kulmerovim dvorima…

Autor filma je više puta izjavio da to nije film o Ivici Todoriću, nego “o mehanizmima kako ova država funkcionira zadnjih pedeset godina.”

Dokumentarni film Gazda premijerno je prikazan u sarajevskom kinu Meeting Point u nedjelju navečer. Promociju filma prati slogan „Ovo ni-je priča o Ivici Todoriću“, koji upravo govori o recepturi, kako jedan čovjek može postati Gazda poznat na cijeloj teritoriji Balkana.

Premijeri su prisustvovali režiser filma Dario Juričan, te Saša Paparella, autor istoimene knjige.

Publika u regiji moći će pogledati ovaj dokumentarni film premijerno u programu Al Jazeere Balkans u utorak, 28. marta, u 17:05 sati.

Izvor: Al Jazeera i agencije