Jurišić pred Apelacionim sudom u Beogradu

Jurišić je odbacio optužbe (AFP)

U Apelacionom sudu u Beogradu danas je održan glavni pretres u drugostepenom postupku protiv Ilije Jurišića, ratnog člana Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla, zbog optužbi da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Jurišić, koji je 2013. drugi put osuđen na 12 godina zatvora zbog optužbi da je izvršio ratni zločin upotrebom nedozvoljenih sredstava borbe, danas se nije pojavio na suđenju, što i nije obavezan učiniti jer se nalazi u bolnici zbog prijeloma rebara, javlja agencija Tanjug.

Nakon javne sjednice po žalbama održane u aprilu, Apelacioni sud je odlučio otvoriti glavni pretres (suđenje) i sam izvesti ključne dokaze jer je sada u obavezi donijeti pravosnažnu presudu u tom slučaju.

Na današnjem pretresu saslušan je vještak za strateško-vojna pitanja, a sud je odlučio da na sljedećem pretresu, koji će biti naknadno zakazan, sasluša još jednog vještaka koji će se izjasniti povodom snimaka sporne pucnjave na „tuzlansku kolonu“ vojnika.

Apelacioni sud je ranije ukidao prvostepenu osuđujuću presudu Odjeljenja za ratne zločine, kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora 2010. godine. Sada je u obavezi izreći konačnu, pravosnažnu odluku.

Negirao krivicu

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tereti Jurišića da je, suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između Savezne Republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, kao dežurni Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna 15. maja 1992. godine.

U napadu su, prema optužnici, poginula 53 vojnika i rezervista JNA.

Jurišić je negirao krivicu, ističući da mu je “savjest mirna i obraz čist”.

Između ostalog, u svojoj odbrani naveo je da nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.

Bio je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, po međunarodnoj potjernici.

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine.

Poslije ukidanja prve presude Jurišić je u oktobru 2010. pušten da se brani sa slobode i iz Tuzle je dolazio na suđenja do izricanja druge prvostepene presude kada se, po obrazloženju advokata, nije pojavio u sudu zbog bolesti.

Izvor: Agencije