Jusić: Potpisao sam Ivanićev zahtjev za angažiranje vojske

Odobrena je samo Počasna jedinica, a ne pripadnici Trećeg puka Oružanih snaga BiH, navodi Jusić (NAP)

Zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić potvrdio je u razgovoru za novinsku agenciju Patria da je osobno potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažiranje Počasne postrojbe Oružanih snaga BiH i za 8. i za 9. siječnja.

Odgovorio je i kako je tek nakon upozorenja NATO-stožera u Sarajevu, po kojem nijedan pripadnik Oružanih snaga BiH ne smije biti 9. siječnja u Banjoj Luci, zatražio mišljenje svih članova Predsjedništva BiH kao vrhovnog zapovjednika.

“Početno smo odobrili zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika samo za učešće Vojnog orkestra i to samo za 8. januar, a odbili njegov zahtjev da pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka budu angažovani. Odluku o Dodikovom zahtjevu, sa kojom sam i ja bio saglasan, potpisala je ministrica Marina Pendeš”, kaže Jusić.

Navodi i kako je u međuvremenu stigao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažman Počasne postrojbe Oružanih snaga, a nakon što Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus o angažmanu Trećeg puka.

“Ivanić je imao pravo da zatraži Počasnu jedinicu za odavanje počasti. Ministrica Pendeš nije potpisala taj zahtjev jer na njemu nije bilo tačno naznačeno šta se traži. Ministrica je sve vrijeme prije toga govorila zamjeniku Borisu Jeriniću i srpskim generalima da se ne može udovoljiti Dodikovom zahtjevu, ali da se Ivaniću može i mora. Taj dan kada je stigao Ivanićev zahtjev, navečer smo bili na Božićnom prijemu koji je priredio u Predsjedništvu BiH. Ministrica je obavljala konsultacije sa svim članovima Predsjedništva, a ja sam ponešto čuo, ponešto ne. Pozvala me je zatim i rekla pred Ivanićem da je ja sutra mijenjam, te da je ona saglasna da se angažuje Počasna jedinica. Meni je naložila da potpišem zahtjev jer sam ja od 5. do 15. januara ovlašten da to radim sa njenim odobrenjem. Tada je Ivanić rekao da je to najbolje rješenje koje smo našli, a da se izbjegnu neke nemile scene koje priželjkuju Dodik i drugi”, navodi Jusić.

Nije razgovarao sa Izetbegovićem

Na upit novinara Patrije je li ono što je Ivanić tražio i za 8. i za 9. siječnja odobrio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Jusić je odogovorio da ne zna.

“Nisam sa njim razgovarao. Jeste on vrhovni komandant i oni se usaglašavaju na tom nivou, Ali ako meni ministrica kaže da se usaglasila sa svima i da je Ivanić rekao da je ovo najbolje što smo mogli postići, mislim da nema potrebe da ja to dalje propitujem. Ne isključujem da sam trebao ponovo pitati, razgovarati sa Izetbegovićem, ali znam da član Predsjedništva BiH ima pravo tražiti Počasnu jedinicu. Član Predsjedništva BiH mora voditi računa šta je ustavno a šta neustavno”, kaže Jusić.

Na pitanje zar NATO stožer treba reći da je Dan Republike Srpske neustavan, Jusić je odgovorio da to pitanje treba prvo postaviti Ivaniću, pa onda njemu.

Ustvrdio je i kako Ivaniću nije odobren zahtjev za angažman Počasne postrojbe, nego je on to naložio i odgovorni su to morali ispoštovati.

“Potpisao sam za oba dana, jer sam smatrao da je dužnost ispoštovati člana Predsjedništva BiH. Ako sam prekršio zakone, ima i za to odgovornost. Nikada nisam bježao od odgovornosti, pa neću ni sada”, odgovorio je Jusić.

Otkud Treći puk, a ne Počasna jedinica?

“Iz NATO štaba se eksplicitno naložilo da ne smiju biti pripadnici OS BiH 9. januara. Znajući da je to najviši vojni autoritet preduzeo sam sljedeće radnje. Stavio sam van snage u saglasnosti sa ministricom Pendeš prvobitnu odluku i za 8. i za 9. januar, te uputio zahtjev u kabinete tri člana Predsjedništva da se izjasne da li ima konsenzusa i da li je Ivanićev zahtjev i za 9. januar i dalje na snazi. Odgovor nisam dobio 8. januara, te sam u podne odlučio da pošaljem uputstvo Zajedničkom štabu da se sve obustavi, a navečer sam potpisao taj dokument kojim se nalaže da jedinica OS BiH ne može biti izvedena 9. januara. Tek 9. januara sam dobio obavijest načelnika Zajedničkog štaba generala Ante Jeleča sa pitanjem da li je član Predsjedništva BiH povukao svoj zahtjev ili ne. To je bila kupovina vremena, ali smo rekli da taj prekid u lancu komandovanja moramo istražiti”, detaljno pojašnjava Jusić.

Kaže da je njegova odgovornost to što je izvršavao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH po odobrenju ministrice Pendeš.

Na upit, odakle na postrojavanju u Banjoj Luci pripadnici Trećeg puka, a ne Počasne postrojbe, te tko je odobrio to, Jusić kaže da “to Ivaniću nije odobrilo Ministarstvo odbrane”.

“Ivanić jeste u zahtjevu to naveo, ali to ne znači da mu mora biti i odobreno. Odobrena je samo Počasna jedinica, a ne pripadnici Trećeg puka”, navodi.

Upitan osjeća li se odgovornim i krivim, odgovorio je negativno i dodao: “Kad biram između dvije loše odluke, nastojim donijeti manje lošu”.

Za sva druga pitanja rekao je kako će na njih odgovarati na sudu, ako bude trebalo.

Izvor: Agencije