Juventusov kamp za mlade i ove godine u Sarajevu

Nakon uspješno organiziranih kampova 2015. i 2016. godine, sa po 90 učesnika, i ove godine će biti organiziran kamp (Facebook/ Juventus Academy Bosnia and Herzegovina)

Treću godinu zaredom, italijanski nogometni velikan Juventus iz Torina u Sarajevu organizira kamp za mlade nogometaše.

Aktuelni viceprvak Evrope i šest puta uzastopni šampion Italije održat će Juventus Kamp od 21. do 26. augusta na terenima Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu.

Kamp će trajati šest dana, od ponedjeljka do petka, s ceremonijom zatvaranja zakazanom za subotu.

“Nakon uspješno organizovana dva kampa 2015. i 2016. godine, sa 90 učesnika po svakom kampu, koliko je maksimalan broj i ove godine, isti će biti organizovan i 2017. godine. Odaziv i interesovanje za ovogodišnji kamp je još veći nego na prethodna dva. Razlog tome je i Juventusova Akademija, koja je startala sa radom septembra 2016. godine, a čiji treninzi prate tok školske godine”, za Al Jazeeru kaže Anes Memić, koordinator Juventus Akademije Sarajevo.

Metode treninga

Ističe kako je Kamp otvoren za sve zainteresirane dječake uzrasta od pet do 16 godina.

“Tokom ovog kampa učesnici će dobiti priliku da osjete Juventusove metode treninga i imat će priliku da u toku šest dana nose ponosno Juventusov grb i postanu dio velike Juventusove porodice”, objašnjava koordinator Akademije.

Polaznici će trenirati dva puta dnevno, imat će jutarnje i poslijepodnevne treninge, koje će voditi stručnjaci iz Italije, uz asistenciju lokalnih trenera.

“Oni će biti tu da prevedu i objasne dječacima zadatke koji će biti postavljeni pred njih. Plan treninga je osmišljen u saradnji sa Institutom za sportsku medicinu u Torinu, kako bi se maksimizirala učinkovitost treninga”, govori Memić.

Od septembra prošle godine u Sarajevu djeluje i Juventusova Akademija, koja trenutno ima 50-ak članova, raspoređenih prema uzrasnim kategorijama.

“Treninzi prate tok školske godine i trenutno se održavaju na terenu Internacionalnog univerziteta na Ilidži, koji raspolaže izvanrednim uslovima za rad. Treninzi su pod stalnom prismotrom koordinatora trenera iz Torina, koji svaki mjesec pet do sedam dana provode sa domaćim trenerima i dječacima. Italijanski stručnjaci prate napredak i primjenjuju Juventusove metode treniranja. Bitno je da dječaci rade na isti način kao polaznici i Juventusove akademija u Torinu”, objašnjava Al Jazeerin sugovornik.

Svi polaznici ovogodišnjeg kampa će dobiti originalnu Juventusovu opremu renomiranog njemačkog proizvođača Adidas (dres, šorc, štucne i torbu), koju će moći zadržati poslije završetka kampa.

“Svakom djetetu će biti posvećena maksimalna pažnja, kako bi svako dijete imalo osjećaj pripadnosti prema Juventusovoj porodici. Tokom pauza između treninga djeca će imati niz zabavnih aktivnosti, kako bi efikasno upotpunili slobodno vrijeme”, navode iz organizacije Kampa.

Mjesec dana u Akademiji

“Svaki učesnik Juventus kampa će dobiti besplatan mjesec dana treniranja u Juventusovoj Akademiji u Sarajevu”, dodaju.

Tokom trajanja kampa na terenima će biti prisutna liječnička ekipa, za slučaj bilo kakvih povreda ili zdravstvenih problema. Također, osoblje zaduženo za organizaciju kampa, kao i stručni italijanski treneri, vodit će računa o kvalitetnoj prehrani djece.

Organizatori dodaju kako će za roditelje biti osiguran prostor za praćenje treninga, ali će interakcija s djecom biti minimalna tokom kampa.

“Svi polaznici će dobiti certifikat o pohađanju Juventusovog kampa, kao i slike s Juventusovim trenerima. Broj učesnika na kampu je ograničen, pa je potrebno na vrijeme osigurati svoje mjesto. Prijave su u toku”, navode organizatori.

Izvor: Al Jazeera