Južna Afrika zabranila odlazak Bashiru

Sud u Južnoafričkoj Republici je privremeno, na poziv Međunarodnog krivičnog suda, zabranio sudanskom predsjedniku Omaru al-Bashiru odlazak iz te zemlje, u koju je stigao kako bi sudjelovao na samitu Afričke unije.

ICC je pozvao južnoafričke vlasti da uhapse Bashira koji je u nedjelju i ponedjeljak trebao sudjelovati na samitu u Johannesburgu.

Predsjednik Skupštine zemalja članica Međunarodnog krivičnog suda, Sidiki Kaba “poziva Južnoafričku Republiku koja je uvijek doprinosila jačanju Suda, da ne štedi truda kako bi zajamčila provođenje naloga za hapšenje” protiv al-Bashira, piše u saopćenju Suda.

Optužbe za genocid u Darfuru

Sud je izdao dva naloga protiv sudanskog predsjednika, 2009. zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te 2010. zbog genocida, oba vezana uz Darfur, regiju na zapadu zahvaćenu nasiljem od 2003. Više od 300.000 osoba poginulo je u tom sukobu, navode Ujedinjeni narodi.

Predsjednik Skupštine zemalja članica Suda također je izrazio “duboku zabrinutost zbog negativnih posljedica po Sud u slučaju neizvršenja naloga”, piše u saopćenju Suda.

Hapšenje sudanskog predsjednika, koji optužbe poriče, traži i glavna opozicijska stranka Južnoafričke Republike.

Izvor: Al Jazeera i agencije