Južna Koreja gubi strpljenje oko Kaesonga

Procjenjuje se da je šteta koje su pretrpjele južnokorejske firme zbog zatvaranja Kaesonga iznosi blizu milijardu dolara (AP)

Južna Koreja upozorila je Sjevernu Koreju da “gubi strpljenje” zbog tempa kojim se odvijaju razgovori o otvaranju zajedničkog industrijskog kompleksa koji je nekada bio redak simbol saradnje dva rivala na Korejskom poluotoku.

Specijal

Tokom šest rundi sastanaka posvećenih obnavljanju rada Kaesonga, koji je glavni izvor deviza za sjevernokorejski komunistički režim, nije postignut veliki napredak zbog svađe oko toga ko treba da preuzme odgovornost za zatvaranje industrijske zone, prenosi Tanjug.

Južna Koreja je predložila da 28. jula budu održani “završni” razgovori o Kaesongu koji je zatvoren od početka aprila zbog vojnih tenzija, prenosi AFP.

Međusobne optužbe

Posljednji sastanak, održan 25. jula, završen je neprijateljski i nije određen datum za sljedeću rundu, a sjevernokorejski zvaničnici su optužili južnokorejske kolege za “aroganciju”.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi odnosima dvije zemlje, ponovo je pozvalo Pjongjang da pokaže “odgovorne riječi i djela umjesto što šuti”.

“Sjeverna Koreja treba da ima u vidu da Južna Koreja gubi strpljenje. Ako zaista vjeruju da je kompleks Kaesong mjera odnosa dvije Koreje onda treba to da dokažu odgovornim riječima i djelima, a ne šutnjom”, izjavio je glasnogovornik ministarstva Kim Hyung-suk.

Industrijska zona, koja je izgrađena 2004. godine na teritoriji Sjeverne Koreje, kod same granice sa Južnom, preživjela je ranije krize između dva susjeda, ali je na kraju bila žrtva porasta tenzija nakon što je Pjongjang u februaru izvršio nuklearnu probu.

Povlačenje radnika

Pjongjang, gnjevan zbog vojnih tenzija i zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, povukao je svih 53.000 radnika koji su šili odjeću i radili u drugim fabrikama za oko 120 južnokorejskih firmi.

Seul insistira na tome da Pjongjang pruži obavezujuće garancije da neće ponovo zatvoriti industrijsku zonu i da djelimično pokrije štetu koju su pretrpjele južnokorejske firme zbog zatvaranja Kaesonga u aprilu.

Procjenjuje se da šteta iznosi blizu milijardu dolara.

Pjongjang nije prihvatio ovaj zahtjev, tvrdeći da odgovornost za zatvaranje Kaesonga snosi Južna Koreja.

Južnokorejski biznismeni u Kaesongu apelirali su prošle sedmice na Seul da pokaže veću “fleksibilnost” u pregovorima sa Pjongjangom da bi što prije mogli da nastave proizvodnju.

Izvor: Agencije