Južna Koreja, Japan i Kina žele suradnju

Politički čelnici Južne Koreje, Kine i Japana su po strani ostavili povijesna i teritorijalna suparništva i najavili suradnju (AP)

Politički čelnici Južne Koreje, Kine i Japana u nedjelju su po strani ostavili povijesna i teritorijalna suparništva svojih država i objavili kako žele obnoviti suradnju u trgovinskim i sigurnosnim pitanjima.

Na trostranom sastanku na vrhu u Seulu, koji je trajao sat i pol, južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye s japanskim i kineskim premijerima Shinzom Abeom i Lijem Keqiangom razgovarala je o cijelom nizu tema, od trgovinske razmjene do sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Na summitu nije postignut nikakav konkretan dogovor, ali već je i samo njegovo održavanje vrlo znakovito u svjetlu nesuglasica između triju zemalja, prenosi Hina.

“Svi smatramo da je trilateralna suradnja potpuno obnovljena prilikom ovog summita”, kaže se u zajedničkoj pisanoj izjavi troje političara, koji su postigli dogovor i oko toga da se ovakav trostrani sastanak ubuduće organizira svake godine pa će se idući održati 2016. u Japanu.

Protivljenje nuklearnom oružju na korejskom poluotoku

Tri najveće gospodarske sile sjeveroistočne Azije redovni su godišnji summit dogovorile još prije sedam godina, ali je zbog napetosti između Seula i Tokija posljednji održan 2012.

U zajedničkoj se izjavi spominje angažman u cilju postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi bio konkurentski Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) koji su inicirale Sjedinjene Američke Države, ali u kojem ne sudjeluju ni Južna Koreja ni Peking.

Također su zajednički izrazili “snažno protivljenje” razvoju nuklearnog oružja na korejskom poluotoku.

“To je naš zajednički interes…i denuklearizacija Sjeverne Koreje mora ostati naš zajednički cilj”, rekla je Park.

Izvor: Agencije