Južna Koreja najavila vježbu s američkim bombarderima

Nije navedeno koja je priroda vježbe ili kada će biti izvedena (EPA)

Južna Koreja planira provesti zajedničku vježbu sa dva američka nadzvučna bombaša B-1B Lancer, izjavio je zvaničnik južnokorejskih zračnih snaga.

Novinarima je, kako prenosi Reuters, rečeno da će vježba uključivati i dva južnokorejska borbena aviona F-15K, bez pojašnjenja o prirodi vježbe ili kada će biti izvedena.

Američki ministar odbrane James Mattis nedavno je izjavio da bi Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pobijedili u ratu sa Sjevernom Korejom, ali da bi on bio “katastrofalan” za civile na tom području.

Sjevernokorejci su na granici nagomilali artiljeriju i projektile kojima mogu gađati Seul i koji bi najvjerovatnije prouzrokovali “strašnu štetu” u južnokorejskoj prijestonici prije nego što bi bili uništeni, dodao je.

‘Najopasnija prijetnja miru i sigurnosti

“Takav rat mi zapravo ne želimo.”

Zbog razvijanja sjevernokorejskog nuklearnog programa Washington smatra režim u Pjongjangu “najopasnijom prijetnjom miru i sigurnosti”.

Američki predsjednik Donald Trump nakon izbora se okrenuo Pekingu, tražeći od njega da obuzda nuklearne planove Pjongjanga, kojem je glavni saveznik.

“Kina je pozitivno odgovorila u nekim aspektima”, ocijenio je Mattis, podsjetivši da je Peking nedavno glasao za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se uvode sankcije za 14 sjevernokorejskih čelnika.

Izvor: Agencije