Južna Koreja neće razvijati nuklearno oružje

Službeni Pjongjang u septembru je izveo svoj šesti nuklearni test, najmoćniji do sada (EPA)

Južna Koreja neće razviti vlastito nuklearno oružje uprkos prijetnjama Pjongjanga, sjevernog susjeda, koji raspolože atomskim naoružanjem, izjavio je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

“Napori Sjeverne Koreje da postane nuklearna država ne mogu biti prihvaćeni ili tolerirani”, izjavio je Moon u govoru u južnokorejskom Parlamentu.

“Nećemo razvijati i ne namjeravamo posjedovati nuklearno oružje”, dodao je.

Službeni Pjongjang u septembru je izveo svoj šesti nuklearni test, najmoćniji do sada.

Raspoređivanje američkog taktičkog oružja

Nakon toga su južnokorejski mediji i opozicija tražili raspoređivanje američkog taktičkog nuklearnog oružja, koje je povučeno sa Korejskog poluotoka 1990. godine.

Kako navode agencije, američki ministar odbrane Jim Mattis nije s oduševljenjem dočekao ideju o nuklearnom naoružavanju tokom posjete prošle sedmice.

Neki smatraju da u slučaju odbijenice iz Washingtona, Seul mora nabaviti vlastito nuklearno oružje i na taj način osigurati “ravnotežu straha” na Korejskom poluotoku.

Međutim, predsjednik Moon je istaknuo da će južnokorejska politika po tom pitanju “biti utemeljena na zajedničkoj deklaraciji o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, koju su usvojile dvije Koreje 1992. godine”.

Izvor: Agencije