Južna Koreja odlaže lansiranje satelita

Raketa koju nazivaju Korejsko svemirsko lansirno vozilo teška je 140 tona (AP)

Južna Koreja je odložila ključno lansiranje satelita do kraja novembra, zbog kašnjenja dijela za raketu iz Rusije, izjavio je u srijedu jedan funkcioner svemirskog programa.

“Planiramo obavijestiti međunarodne agencije o novom periodu za lansiranje između 23. i 30. novembra”, rekao je direktor u Ministarstvu nauke zadužen za istraživanja i razvoj Yang Sung-Kwang.

Poslije dva prethodna neuspjeha, 2009. i 2010. godine, sadašnje lansiranje se smatra odlučujućim za napore Južne Koreje da se pridruži klubu zemalja sposobnih da u orbitu postavljaju satelite.

Lansiranje satelita je prvobitno bilo zakazano za 26. oktobar, ali je otkazano u posljednjem momentu, pošto je zapaženo curenje helija zbog oštećene gumene zaptivke na vezi između rakete i lansirne rampe u svemirskom centru na južnoj obali.

Problem s dijelovima

Raketa koju nazivaju Korejsko svemirsko lansirno vozilo (KSLV-1) teška je 140 tona.

Prvi stepen rakete je isplaniran i izrađen u Rusiji, a drugi dio napravljen u Južnoj Koreji, prenosi AFP.

Oštećeni gumeni dio je upućen proizvođaču u Rusiju na ispitivanje, a kašnjenje u isporuci novog dijela dovelo je do dodatnog odlaganja lansiranja.

Najnovije odlaganje je uslijedilo šest mjeseci pošto je Sjeverna Koreja izazvala međunarodne osude zbog svog lansiranja rakete sa satelitom.

Seoul i Washington su osudili aprilsko lansiranje rakete sa satelitom od strane Sjeverne Koreje i nazvali ga kamuflažom za ispitivanje Sjeveru zabranjene tehnologije balističkih raketa.

Pjongjang je tom prilikom tvrdio da je raketa trebala postaviti naučni satelit u orbitu oko Zemlje. Raketa se, međutim, raspala neposredno nakon lansiranja.

Do sada su samo tri azijske zemlje, Kina, Indija i Japan, uspješno lansirale satelite u orbitu oko naše planete.

Izvor: Agencije