Južna Koreja povećala stepen pripravnosti

Južnokorejska vojska je na visokom stepenu pripravnosti, navodi se iz Seula (EPA)

Južna Koreja povećala je stepen pripravnosti i pomno prati ponašanje vojske Sjeverne Koreje, čiji su patrolni brodovi i jutros prešli pomorsku granicu.

Južnokorejska mornarica je saopćila da je pucnjevima u zrak upozorila patrolne brodove sjevernokorejske vojske koji su rano jutros prekoračili takozvanu sjevernu liniju razgraničenja (NLL), prenosi Anadolija.

Riječ je o granici koju zvanični Pjongjang ne priznaje i koju je sjevernokorejska vojska i ranije kršila na sličan način.

Povreda granice došla je u trenucima kada su se svi stanovnici Korejskog poluostrva spremali za doček kineske Nove godine.

“Južnokorejska vojska je na visokom stepenu pripravnosti i promatramo aktivnosti sjevernokorejske vojske na sjevernoj liniji razgraničenja”, saopćeno je iz vojnih izvora u Seulu.

Jutrošnji incident dodatno je povećao tenzije u regiji, koje su jučer eskalirale sjevernokorejskim lansiranjem dalekometne rakete u orbitu.

Vlasti Sjeverne Koreje su u nedjelju saopćile da su u okviru razvoja “mirnodopskog svemirskog programa” u orbitu lansirale balističku raketu sa satelitom, što je izazvalo oštre reakcije iz svijeta.

Osude poteza

Na poziv Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Američkih Država u sjedištu Ujedinjenih naroda je održana zatvorena vanredna sjednica Vijeća sigurnosti, na kojoj je Vijeće oštro osudilo sjevernokorejski potez.

Nakon sjednice je objavljeno saopćenje u kojem se navodi da članice Vijeća sigurnosti osuđuju sjevernokorejski potez te da ga smatraju očitim pokušajem razvoja dalekometnih nosača nuklearnih bojevih glava, bez obzira na to što zvanični Pjongjang to opravdava navodnim lansiranjima satelita ili svemirskih lebdjelica u orbitu.

“Ovo je novo grubo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, navodi se u saopćenju.

Vijeće je najavilo da će ekspresno usvojiti i novu rezoluciju kao odgovor na sjevernokorejska “opasna kršenja” postojećih rezolucija.

Ambasadorica SAD-a u UN-u Samantha Power je nakon sjednice poručila da će Vijeće sigurnosti prema Sjevernoj Koreji preduzeti ozbiljne mjere, jer su njeni potezi neprihvatljivi.

Potez sjevernokorejskih vlasti osudile su i vlasti Turske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske i brojnih drugih zemalja, uključujući i tradicionalnog saveznika Pjongjanga Kinu.

S druge strane, Kina i Rusija smatraju da nije vrijeme za nove sankcije Sjevernoj Koreji, koja je već u izolaciji zbog programa razvoja nuklearnog oružja i nepoštivanja međunarodnih normi i sporazuma.

Izvor: Agencije