Južna Koreja spremna za samit sa Sjevernom

Pjongjang je u više navrata slao kontradiktorne signale o spremnosti da se uključi u razgovore (EPA)

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je da je spremna za održavanje sastanka na najvišem nivou sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom bez preduvjeta i pozvala je Pjongjang da se odmah vrati dijalogu.

Park je na konferenciji za novinare istakla da bi kraj sjevernokorejskog nuklearnog programa trebao bi biti važan dio diskusije o miru na Korejskom poluotoku, ali da to nije preduvjet da se održi samit.

“Da bi se ublažio bol podjele i ostvarilo mirno ujedinjenje, ja sam spremna za susret s bilo kime”, rekla je Park. “Ako će pomoći, ja sam za održavanje samita sa sjeverom. Bez preduvjeta.”

Specijal

Al Jazeerin reporter Harry Fawcett, koji izvještava iz južnokorejske prijestolnice Seula, kazao je da se čini da je došlo do promjene u stavu predsjednice Park.

“Došlo je do određene promjene u odnosu na raniji stav da sastanak treba održati samo ako nudi mogućnost stvarnog napretka, a ne razgovor radi razgovora”, izvijestio je Fawcett.

“Nakon nedavne izjave Kim Jong-una u kojoj je rekao da je bio otvoren za samit, ako su uvjeti korektni, čini se da je Park Geun-hye odbacila klauzulu da će pristati na susret samo ako isti nudi mogućnost napretka”, dodao je on.

Nema nagovještaja konkretnog plana za sastanak dvoje čelnika. Predsjednici Sjeverne i Južne Koreja susreli su se samo dva puta od kako je poluotok podijeljen na kraju Drugog svjetskog rata.

Kontradiktorni signali

Dvije strane su tehnički još u ratu, jer Korejski rat 1950-1953. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom. Više od 1,8 miliona vojnika raspoređeno je s obje strane teško utvrđene granice.

Izjava predsjednice Park uslijedila je nakon što je sjevernokorejski vođa Kim rekao u novogodišnjem obraćanju: “Uz atmosferu i potrebno okruženje, nema razloga da se takav summit s Južnom Korejom ne održi”.

Ipak, Pyongyang kontinuirano šalje kontradiktorne signale.

U petak je Sjeverna Koreja odbacila poziv južnokorejskog parlamenta za nastavak pregovora o raznim pitanjima, uključujući i ljudskih prava i porodice koje su odvojena od Korejskog rata.

Park je ponovno uputila ponudu. “Sjeverna Koreja bi trebala odgovoriti na dijalog bez oklijevanja,” rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije