Južna Koreja traži jaču osudu susjeda

Reakcije na treću nuklearnu probu Sjeverne Koreje stižu i u srijedu. U Južnoj Koreji demonstranti na ulicama izražavaju zabrinutost potezima sjevernog susjeda. U osudama Sjeverne Koreje prednjače političari.

Korejski poluotok oštro je podijeljen nakon najnovije nuklearne probe Sjeverne Koreje. Širom komunističke zemlje proslavlja se, kako kažu, veliki uspjeh.

Stanovnici Sjeverne Koreje smatraju da je nuklearnom probom poslana jasna poruka neprijateljima zemlje.

“Naši neprijatelji, uz pomoć Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), silno žele kontrolirati našu zemlju. Osjećam da je naša površinom mala zemlja veoma velika. Neprijatelji nas ne mogu kontrolirati i radimo ono što želimo”, kaže jedan muškarac.

U Južnoj Koreji ne kriju svoj strah mogućim razvojem situacije i zahtijevaju jači angažman međunarodne zajednice. Smatraju da se sjevernom susjedu mora poslati snažna i nedvosmislena poruka.

Za žestoku kaznu

“Južnokorejska Vlada i međunarodna zajednica moraju oštro kazniti Sjevernu Koreju. Žestoka kazna je jedini način da se slomi Sjeverna Koreja”, kazao je demonstrant Choo Seon-hee.

Brojne svjetske sile izrazile su zabrinutost u vezi sa sjevernokorejskim nuklearnim programom i zahtijevaju od njenih saveznika da izvrše pritisak na tamošnje vlasti kako bi se uklonila, kako kažu, prijetnja regionalnoj i svjetskoj sigurnosti.

Iz glavnog grada južne Koreje Seula se javlja Al Jazeerin reporter Harry Fawcett:

“Južna Koreja je danas potvrdila da je spremna za sve što bi Sjeverna Koreja mogla uputiti ka njima. Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je da je vojska na visokom stepenu pripravnosti i da može uzvratiti na bilo kakav artiljerijski napad, infiltraciju ili napad na ključnu državnu infrastrukturu.

Ali, poslana je i direktna poruka Sjevernoj Koreji o obimu i vrsti južnokorejske vojne sposobnosti. Rekao je da je planiran odbrambeni štit protiv balističkih raketa. Osim trenutnih sposobnosti u vidu raketa Patriot korejskih i američkih snaga koje su stacionirane ovdje, postoje planovi za sveobuhvatniji sistem za obaranje eventualnih projektila iz Sjeverne Koreje.

Također, kazao je da će biti ubrzanih planova za vlastite balističke rakete Južne Koreje, kojima je nedavno dozvoljeno da imaju povećan domet, nakon sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i ove zemlje. Taj domet će biti povećan na 800 kilometara, što će Južnoj Koreji omogućiti da gađa bilo koje mjesto u Sjevernoj Koreji sa bilo koje lokacije u Južnoj Koreji.

Spomenuo je i krstareću raketu domaće proizvodnje sa preciznošću svjetske klase. Takva raketa je najavljena prošlog aprila, a sad je rekao da je  raspoređena na terenu i da je spremna za upotrebu.”

Šta će uraditi Kina

Kim Min-seok iz Ministarstva odbrane Južne Koreje je rekao: “Samostalno smo razvili i rasporedili krstareće rakete najviše klase, koje mogu odmah napasti bilo koju regiju u Sjevernoj Koreji.”

Neposredna nastojanja Južne Koreje fokusirat će se na Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku, u kojem trenutno ima mjesto predsjedavajućeg, javlja reporter Al Jazeere.

Djelovat će u bliskoj saradnji sa SAD-om, koji poziva na prošireni režim sankcija protiv Sjeverne Koreje.

“Mnogo će zavisiti i od Kine, koja, iako je posljednjih dana u javnosti vrlo ljuta na Pyongyang, u prošlosti nije hjela ići predaleko sa sankcijama, da ne bi stavila previše pritiska na režim u Pyongyangu i izazvala nestabilnost na svojoj granici. I dok Vijeće sigurnosti UN-a obećava odgovarajuće mjere, u prošlosti one nisu spriječile Sjevernu Koreju da nastavi sa svojim nuklearnim programom”, javlja Harry Fawcett.

Izvor: Al Jazeera