Južna Koreja zaplijenila brod koji je prebacivao naftu Sjeveru

Tanker, Brod, Nafta
Južna Koreja je do sada zaplijenila dva broda pod sumnjom za kršenje sankcija Ujedinjenih naroda (EPA)

Južnokorejske vlasti navodno su preuzele kontrolu nad brodom koji je plovio pod zastavom Hong Konga nakon što je on u tajnosti prebacio naftu na sjevernokorejsko plovilo u međunarodnim vodama.

Članicama UN-a zabranjeno je s broda na brod prebacivati zabranjena dobra Sjevernoj Koreji, prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2375, usvojenoj u septembru.

Rezolucija 2397, usvojena 22. decembra, dozvoljava državi da preuzme, pregleda i zaplijeni bilo koje plovilo na svojim teritorijalnim vodama ako se sumnja da je učestvovalo u zabranjenim aktivnostima sa Sjevernom Korejom.

Južnokorejski zvaničnici rekli su za novinsku agenciju Yonhap da su carinske vlasti pretražile brod Lighthouse Winmore kad je ušao u južnokorejsku luku Yeosu 24. novembra nakon što je prebacio 600 tona prerađene nafte na sjevernokorejski brod 19. oktobra.

Angažman iz Tajvana

Brod pod zastavom Hong Konga angažovala je tajvanska kompanija Billions Bunker Group i on je 11. oktobra dolazio u Yeosu kako bi preuzeo naftu rafiniranu u Japanu, a potom krenuo prema, kako se tvrdilo, odredištu u Tajvanu četiri dana kasnije.

Umjesto da je otišao za Tajvan taj brod prebacio je naftu na sjevernokorejski brod Sam Jong 2 i još tri  sjevernokorejska broda u međunarodnim vodama Istočnokineskog mora, navode zvaničnici.

Očekuje se da će Južna Koreja zadržati brod šest mjeseci, tokom kojih će se očekivati zahtjev Hong Konga da se brod oslobodi.

Izvor: Al Jazeera