Južna Koreja zaustavila propagandne emisije na granici sa S. Korejom

Prvi put u više od dvije godine južnokorejske propagandne emisije su zaustavljene (EPA)

Ministarstvo odbrane Južne Koreje objavilo je u ponedjeljak da je zaustavljeno propagandno emitovanje na granici sa Sjevernom Korejom kako bi se stvorila mirna atmosfera uoči prvog međukorejskog samita u ovoj deceniji, a koji će se održati u petak, prenosi Reuters.

I Sjeverna Koreja emituje svoje propagandne emisije na granici, ali dužnosnik ministarstva odbrane nije mogao potvrditi da je i Sjever prestao sa programom.

U februaru je Sjeverna Koreja smanjila obim svoje granične propagande nakon svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji.

“Nadamo se da će ova odluka dovesti do toga da obje zemlje zaustave međusobnu kritiku i propagandu te doprinesu stvaranju mira i novog početka”, poručili su u ponedjeljak iz južnokorejskog ministarstva odbrane.

Bez programa uoči samita

Nisu pojasnili hoće li se emitovanje nastaviti nakon ovosedmičnog samita između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Prvi put u više od dvije godine južnokorejske emisije, koje uključuju mješavinu vijesti, južnokorejsku pop muziku i kritiku sjevernokorejskog režima, u ponedjeljak su zaustavljene.

Sjeverna Koreja je u subotu saopćila kako je suspendovala nuklearne i raketne testove i zatvorila poligon za testiranje.

Američki predsjednik Donald Trump, koji bi se uskoro trebao sastati s Kim Jong-unom, pozdravio je najavu, ali je upozorio da je potreban veći napredak. “Daleko smo od zaključka o Sjevernoj Koreji, možda će stvari funkcionirati, a možda neće – vrijeme će pokazati”, poručio je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije