Južna Koreja želi dogovoriti trajni mir s Pjongjangom

Dijelovi samita između lidera dvije Koreje naredne sedmice bit će prenošeni uživo na televiziji (Reuters)

Južna Koreja namjerava iskoristiti predstojeći samit sa sjevernokorejskim čelnicima za razmatranje aranžmana o trajnom miru za Korejski poluotok, izjavio je u srijedu u Seulu visoki Vladin dužnosnik.

Rijetki sastanak južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog Kim Jong-una bit će održan 27. aprila u pograničnom selu Panmonjumu.

Dužnosnik južnokorejske Vlade rekao je kako će se na razgovorima pokušati dogovoriti okončanje “neprijateljstava” kao i zamjena postojećeg sporazuma o primirju između Sjeverne i Južne Koreje novim mirovnim sistemom, u koji bi bilo uključeno nekoliko strana.

Američki predsjednik Donald Trump također se planira sastati s Kimom i dao je naznake da bi sastanak mogao biti održan početkom juna, prenosi agencija Hina.

I Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države nadaju se da će dobiti konkretna obećanja od Kima vezano za zaustavljanje sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Susret dva lidera uživo na TV-u

Prema međunarodnom pravu, dvije Koreje su i dalje u ratu.

Korejski rat 1950-53. godine završio je sporazumom o primirju, a mirovni sporazum još uvijek nije finaliziran.

Dijelovi samita između lidera dvije Koreje naredne sedmice bit će prenošeni uživo na televiziji.

Kako je saopćeno iz Moonovog kabineta, uživo će biti prenošeni važni momenti, poput prvog susreta dvojice lidera u Panmonjumu.

Kabinet nije precizirao koji drugi momenti će biti uživo prenošeni, prenio je Tanjug agenciju AP.

Izvor: Agencije