Južni Sudan na granici novog građanskog rata

Brojni civili poginuli su u višednevnim borbama vojske Južnog Sudana i pobunjenika u glavnom gradu Jubi. Sukobi su izbili uoči pete godišnjice nezavisnosti Južnog Sudana i predstavljaju još jedan udarac krhkom primirju koje dosad nije uspjelo da okonča rat, koji je počeo u decembru 2013. godine.

Traju evakuacije stranih državljana, a Uganda je poslala vojnike u Južni Sudan kako bi pomogli svojim građanima da napuste tu zemlju.

Pucnjava se i dalje čuje u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana.

U središtu borbe su predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir i potpredsjednik Riek Machar. Sukob među njima počeo je 2013. kad je predsjednik optužio potpredsjednika da ga želi svrgnuti. Bio je to početak trogodišnjeg krvoprolića koje još traje, a u kojem je stradalo najmanje 50.000 ljudi.

Više od dva miliona ljudi postali su izbjeglice.

“Kod 90 posto onih koje trebaju pomoć riječ je o ranjavanju iz vatrenog oružja. Mnogima su meci još u tijelu. Svi oni trebaju hitnu operaciju, ali imamo problema s medicinskim potrepštinama. Također, mrtvačnica je puna”, kazao je ljekar bolnice u Jubi.

I strane diplomate u toj zemlji potvrđuju razmjere nasilja.

Njemački ambasador u Južnom Sudanu Johannes Lehne je rekao: “Govorimo o vjerovatno nekoliko hiljada žrtava. To su zaista teške borbe artiljerijskim oružjem, mitraljezima, bombama… Brojne vlade evropskih država, kao i Sjedinjene Američke Države, odlučile su evakuirati svoje državljane. Sasvim je moguće da ponovno bukne građanski rat u Južnom Sudanu”.

Veliki sukobi

Prema podacima UN-a, 36.000 stanovnika Južnog Sudana je zbog sukoba napustilo svoje domove. Neki od njih su pokušali pobjeći iz zemlje u susjednu Ugandu, ali su ih napale naoružane grupe, a Vladine snage su postavile blokade na puteve.

“Situacija je konfuzna, jer ne znate gdje su pobunjenici, a gdje Vladini vojnici. Mislili smo da smo zaštićeni u hotelu, ali nije bilo tako. Situacija je vrlo napeta”, rekla je Jacqueline Tendi-Dougall, evakuirana državljanka Malte.

Evakuirana Čehinja Lenka Huberova je kazala: “Niko ne može predvidjeti šta će se dogoditi i bolje je napustiti zemlju na neko vrijeme i vratiti se kad situacija bude bolja. No, niko ne može reći kada će to biti.”

Iz Vlade pozivaju da pobunjenici predaju oružje.

“Predsjednik je izdao naređenje kojim se amnestiraju članovi narodnooslobodilačke vojske Sudana u opoziciji, snage koje su uzele oružje i krenule protiv Vlade nacionalnog jedinstva. Pozivamo ih da predaju oružje i vrate se u kasarne”,  kazao je Ateny Wek Ateny, glasnogovornik predsjednika Južnog Sudana.

Godine 2011. pretežno kršćanski Južni Sudan odvojio se od većinski muslimanskog Sudana čime su trebale prestati dugogodišnje borbe i nasilje. Slavlje zbog nezavisnosti mnoge je natjeralo vjerovati kako je rat napokon gotov.

Ovog vikenda je peta godišnjica samostalnosti Južnog Sudana, ali umjesto slavlja, eruptiralo je nasilje.

Izvor: Al Jazeera