Južni Sudan na rang listama FIFA-e

Reprezentaciju Južnog Sudana vodi Zoran Đorđević (AFP)

Južni Sudan je dobio svoje mjesto na nogometnoj FIFA svjetskoj tabeli prvi put, nakon inauguralnih međunarodnih utakmica koje su odigrali prošli mjesec.

Neriješen rezultat 2:2 protiv Ugande na domaćem terenu, koji su ostvarili u Jubi 10. jula pozicionirao je Južni Sudan na 199 mjesto tabele koja broji 209 ekipa.

Južni Sudan, koji je ostvario punu nezavisnost prošle godine, pridružio se FIFA-i u maju, nakon glasanja na godišnjem kongresu.

Ekipa koju skoro u potpunosti čine igrači domaće lige trenira Srbijanac Zoran Đorđević, koji je, također, vodio ekipe Jemena, Sudana i Bangladeša.

Engleska je ostvarila najbolji rezultat u svojoj historiji – treće mjesto – bez igranja utakmica.

Preskočili su Urugvaj, reprezentaciju koja je izgubila bodove osvojene na Copa America turniru zbog kompliciranog sistema koeficijenata koji određuju rang.

Iako je odigrano dvanaest međunarodnih utakmica prošlog mjeseca, značajnije promjene na tabeli se nisu dogodile. Španija je i dalje na prvom mjestu, dok je peterostruki svjetski prvak Brazil i dalje izvan deset najboljih.

(1) Španija, (2) Njemačka, (4) Engleska, (3) Urugvaj, (5) Portugal, (6) Italija, (7) Argentina, (8) Holandija, (9) Hrvatska, (10) Danska.

Izvor: Agencije