Južnoafrički kralj počeo služiti zatvorsku kaznu

Dalindyebo je na nekoliko načina pokušavao ostati izvan zatvora (EPA)

Južnoafrički kralj i nećak Nelsona Mendele počeo je izdržavati zatvorsku kaznu od 12 godina za otmicu, paljevine i napad. 

Kralj Buyelekhaya Dalindyebo, koji vodi etničku grupu AbaThembu, vlastima se predao u srijedu navečer.

“Potvrđujemo da se kralj Dalindyebo predao sjedištu Popravnog centra Mithatha u srijedu u 23:40 sati”, rekao je Mithunzi Mhaga, glasnogovornik Ministarstva pravde Južnoafričke Republike.

Dalindyebo je prije dvadesetak godina naredio otmicu jedne žene i njeno šestero djece, spaljivanje njihove kuće i prebijanje četiri mladića, nakon što se jedan od njihovih rođaka nije pojavio pred tradicionalnim sudom. Jedan od mladića je preminuo.

Pokušao izbjeći zatvor

U oktobru ove godine Vrhovni apelacioni sud je osudio monarha na 12 godina zatvora. Dalindyebo je na nekoliko načina pokušavao ostati izvan zatvora, uključujući zbližavanje sa članovima Ustavnog suda i ministrom pravde Michaelom Masuthaom, prenosi Anadolija.

Dalindyebo je došao na vlast 1989. godine i imao je oko 700.000 podanika. On je prvi monarh u zatvoru u postaparthejdskom periodu u Južnoj Africi. Vjerovatno će ga naslijediti njegov sin, princ Avenathi Dalindyebo.

Južnoafrička Republika ima deset službeno priznatih kraljevstava koja predstavljaju različite etničke grupe čiji čelnici uglavnom imaju ceremonijalnu ulogu i rješavaju manje nesuglasice.

Dalindyebo je bio član vladajuće partije Afrički nacionalni kongres, koju je napustio 2003. godine i priključio se najvećoj opozicionoj stranci Demokratska alijansa.

Kritizirao je južnoafričkog predsjednika Jacoba Zumu, optužujući ga za korupciju. Jednom je predložio i da njegovo kraljevstvo napusti Južnu Afriku.

Izvor: Agencije