Južnoafrički uzgajivači narandži na udaru EU-a

Južnoafrička industrija agruma našla se pod pritiskom europskih zakonodavaca, nakon što je u pošiljci narandži za europska tržišta pronađena zarazna gljivična infekcija. Razmjeri ovog problema postaju jasniji ako se zna da je Južnoafrička Republika najveći svjetski izvoznik agruma, te da pokriva 70 posto tržišta Europske unije.

“Crna točka” naziv je gljivice otkrivene u jednoj pošiljci za Nizozemsku. Gljivica utječe na izgled voća, ali ne i na okus. Europa je zabrinuta da će se ta gljiva proširiti i na ovaj kontinent. No, uzgajivači tvrde da to nije moguće, te da prijetnja zabranom uvoza ima protekcionističku svrhu.

“Definitivno je riječ o zaštiti domaćih tržišta. Zbog problematičnih ekonomija i mjera štednje zemlje pokušavaju dodatno zaštiti domaće industrije”, kaže Justin Chadwick iz Asocijace uzgajivača agruma.

Europska unija traži da gotovo 8.000 južnoafričkih uzgajivača provede nova ispitivanja voća. Međutim, oni smatraju da novi testovi nemaju nikakvog smisla.

Pritisak na cijelu industriju

“Problem je što europski znanstvenici tvrde da europska klima pogoduje širenju spomenutih gljivica, dok se južnoafrički znanstvenici ne slažu s tom tvrdnjom. Uzgajivači tvrde da će, ukoliko se razlike ne prevaziđu, EU uvijek imati neki razlog da nametne dodatne, strožije mjere”, javlja iz Durbana reporterka Al Jazeere Tania Page.

Međutim, za protekcionizam se optužuje i Južna Afrika. Pojedine europske zemlje optužene su da namjerno ruše cijenu piletine, tako da nameću nove poreze.

“Dobili smo nova radna mjesta u sektoru agruma, a izgubili na piletini. Mislim da se političari sve češće miješaju u domaću ekonomiju, što i nije iznenađujuće. Svi političari u svijetu shvaćaju važnost radnih mjesta”, kaže ekonomist Mike Schussler.

Industrija agruma je veliki poslodavac u Južnoj Africi. No, uzgajivač Tim Wafer smatra da to neće potrajati pooštri li EU zakone.

“To stvara golem pritisak na cijelu industriju, ako uzmete u obzir da zaštita od gljive ‘crna točka’ čini 50 posto naših troškova za pesticide”, kaže Wafer.

Ipak, bez alternativnog tržišta mjesni uzgajivači će vrlo rado primijeniti nova pravila, iako se ne slažu s njima.

Izvor: Al Jazeera