Južnokorejski biznismen kandidat za čelnika FIFA-e

Chung je za britanske medije izjavio da želi naslijediti Seppa Blattera na čelu FIFA-e (AP)

Bivši potpredsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) i najveći dioničar Hyundaija, Južnokorejanac Chung Mong-joon, najavio je da će se kandidirati za poziciju predsjednika FIFA-e.

Chung je za britanske medije izjavio da želi naslijediti Seppa Blattera na čelu FIFA-e i da će biti kandidat na vanrednim izborima koji će se održati na Kongresu ove organizacije zakazanom za 26. februar naredne godine.

“Ako budem izabran, neću uživati u luksuznom uredu, moj posao je napraviti promjene”, kazao je 63-godišnji Chung, čije bogatstvo prema Forbesovoj listi iznosi 1,2 milijarde eura.

Jučer je svoju kandidaturu i službeno istaknuo sadašnji UEFA-in predsjednik Michel Platini, ali Chung tvrdi da Platini nije dobar izbor i da nije sposoban da reformira FIFA-u.

Najavio reforme 

“Platini nije u stanju napraviti značajne reforme. On uživa institucionalnu podršku sadašnjih struktura u FIFA-i i te strukture su ga i stvorile”, smatra Chung.

Sepp Blatter vodi FIFA-u od 1998. godine, a na Kongresu održanom krajem maja ove godine dobio je i peti mandat, ali je pod pritiskom skandala o korupciji i mitu najavio ostavku.

“FIFA je pod Blatterom postala zatvorena organizacija njega i njegovih prijatelja. To želim promijeniti. Vrijeme je da se FIFA prestane voditi iz Evrope”, zaključio je Chung.

Kandidati za predsjedničko mjesto FIFA-e mogu se prijaviti do 26. septembra.

Izvor: Agencije