Južnokorejski sud oslobodio čelnika Samsunga

Lee Jae-yong, Samsung
Na prvom suđenju u augustu prošle godine Lee Jae-yong osuđen je na pet godina zatvora (EPA)

Južnokorejski žalbeni sud u ponedjeljak je oslobodio potpredsjednika Samsung Electronicsa Lee Jae-yonga, izričući mu kaznu uvjetnog zatvora na drugom suđenju.

Viši sud u Seulu osudio je Leeja, nasljednika grupacije Samsung, najvećeg južnokorejskog konglomerata u obiteljskom vlasništvu, na dvije i pol godine zatvora, s odgodom izvršenja od četiri godine.

Ova presuda ublažavanje je ranije petogodišnje kazne zatvora izrečene na njegovom prvom suđenju u kolovozu prošle godine, prenosi Fena.

Mito za smijenjenu predsjednicu

Lee je uhićen 17. veljače prošle godine pod optužbama za davanje mita.

Tužitelji su zatražili 12 godina zatvora za njega.

Nasljednik Samsunga tada je bio optužen za davanje desetaka milijuna dolara mita smijenjenoj predsjednici države Park Geun-hye i njezinoj dugogodišnjoj prijateljici Choi Soon-sil, koja je optužena kao suučesnica u kaznenom djelu po brojnim točkama optužbe.

Žalbeni sud naveo je da je Lee dao samo dio sume navedene u optužnici koju je prvostupanjski sud okarakterizirao kao podmićivanje Park i Choi, ublažujući presudu na kaznu uvjetnog zatvora.

Prvostupanjski sud presudio je da je Lee ponudio mito u zamjenu za pomoć u nasljeđivanju kontrole nad Samsungom od svog oboljelog oca, predsjedavajućeg grupe Lee Kun-heeja, koji je četiri godine na liječenju.

Viši sud objavio je, ipak, kako nije bio u stanju pronaći ikakve dokaze protiv Leeja zbog navodnog podmićivanja.

Park Geun-hye očekuje presudu

Još dvojica ostalih visokih čelnika Samsunga su oslobođena nakon što im je žalbeni sud izrekao uvjetne kazne.

Očekuje se da presude žalbenog suda izazovu kritike javnosti, jer bi mogle utjecati na izricanje presude smijenjenoj predsjednici i njezinoj dugogodišnjoj prijateljici.

Park očekuje prvostupanjsku presudu, dok su tužitelji zatražili 25 godina zatvora za Choi, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije