Kabul će tražiti ostanak američkih trupa

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani je u prvoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je prošle godine stupio na dužnost. Na sastanku s američkim predsjednikom Barackom Obamom jedna od glavnih tema bit će povlačenje američkih snaga iz Afganistana. Obama je ranije najavio da će svi američki vojnici biti povučeni iz Te zemlje do kraja njegovog mandata.

Ghani će od Obame zatražiti odgađanje povlačenja dijela snaga do kraja 2015. godine. Vrhovni komandant američke vojske u Afganistanu general John Campbell slaže se s tim.

“Posebno sam zabrinut zbog ljeta. To će biti prvi put da afganistanske snage nemaju podršku u vrijeme najvećih napada”, kazao je.

Ghani pokušava ponovo pokrenuti pregovore s talibanima, no brinu ga prijetnje Al-Kaide i lokalnih milicija. Također je zabrinut zbog moguće pojave oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Afganistanu.

“Vjerujemo da je ISIL u Afganistanu prisutan posredstvom nekoliko marginaliziranih talibanskih grupa, ali tu prijetnju i dalje smatramo ozbiljnom”, izjavila je Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta.

Trenutno u Afganistanu ima 9.800 američkih vojnika koji pružaju obuku i podršku vojsci te države. Obama je do kraja godine taj broj planirao smanjiti na 5.600 te do kraja 2016. povući ostatak vojske. Ostao bi samo mali broj vojnika da štiti američku ambasadu.

‘Novi Irak’

Postoji bojazan da će se afganistanska vojska raspasti, što je priznao i novi američki ministar odbrane Ash Carter.

“Predsjednik Obama razmatra mogućnost podrške sigurnosnoj strategiji predsjednika Ghanija, uključujući i izmjene plana povlačenja naših snaga”, izjavio je.

Neki analitičari ističu kako Obamina administracija mora planirati dugoročno, ne zanemarujući pritom pitanje afganistanske ekonomije.

“U bilo kojem trenutku sigurnosni sistem se može raspasti, ali ako ima ekonomsku podršku, onda će biti kadar oduprijeti se bilo kakvom problemu”, navodi Aarthi Gunasekaran iz Centra za američki napredak.

“Očekuje se da Obamina administracija objavi promjene plana povlačenja iz Afganistana još dok je predsjednik Ghani u Washingtonu. Eksperti ističu kako to znači da bi prebrzo povlačenje američkih snaga od Afganistana moglo da stvori novi Irak”, javila je novinarka Al Jazeere Rosiland Jordan iz Washigntona.

Izvor: Al Jazeera