Kabul: Snage sigurnosti ubile četiri napadača nakon raketiranja diplomatske četvrti

Prvobitno nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, a onda je ISIL naveo da je to njihovo djelo (EPA)

Helikopter vojnih snaga uništio je zgrade iz kojih su ispaljene rakete prema predsjedničkoj palači u Kabulu, a pritom su smrtno stradala najmanje četiri pobunjenika, potvrdili su službeni izvori.

“Ukupno četiri od devet pobunjenika je tom prilikom poginulo. Ostalih pet smo predali afganistanskim snagama”, potvrdio je glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu, potpukovnik Martin O'Donnell.

Prethodno su pobunjenici raketirali područje u blizini predsjedničke palače u trenutku kad je afganistanski Ashraf Ghani držao govor u povodu Kurban-bajrama.

Prema vojnim izvorima, devet napadača je ispalilo najmanje 30 minobacačkih projektila s ​​dva odvojena mjesta u Kabulu.

Nije jasno tko je izvršio napad, niti je bilo tko preuzeo odgovornost.

Policija je prvo okrivila talibane, no skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) kasnije je priopćila kako su njihovi pripadnici ispalili projektile.

Područje na kojem su pali projektili jedno je od najsigurnijih u afganistanskom glavnom gradu, a u njemu se nalaze veleposlanstva i vladine zgrade okružene visokim zidovima ograđenima žicom.

 

Dvoje povrijeđenih u napadu

Prethodno su se specijalne postrojbe afganistanske policije sukobile se s naoružanim pobunjenicima koji su ispalili projektile na diplomatsku četvrt u Kabulu, objavili su dužnosnici.

Glasnogovornik kabulske policije Hashmat Stanekzia rekao je kako se između četiri i šest napadača nalazi u zgradi na istoku grada te da ih se snage sigurnosti spremaju ukloniti, prenosi dpa.

Ministarstvo zdravstva objavilo je kako su najmanje dvije osobe ozlijeđene u napadu.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Nasrat Rahimi kazao je kako je raketni bacač uništen prilikom potrage za napadačima.

Ispaljeni projektili pogodili su diplomatsku četvrt u vrijeme dok je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani držao govor povodom muslimanskog blagdana Kurban-bajrama.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za napad.

Talibani odbili primirje

Predsjednik Ghani ponudio je talibanima tromjesečni prekid vatre.

Vrhovni vođa talibana Haibatullah Akhunzada je, umjesto prihvaćanja ponude, izjavio kako će se nastaviti borbe talibana protiv snaga afganistanske Vlade i tokom Bajrama.

Kako su rekli talibanski dužnosnici, tokom Kurban-bajrama neće biti primirja, prenosi agencija Reuters.

No, talibani su oslobodili najmanje 40 zatvorenika u ponedjeljak, uključujući i vojnike afganistanske vojske, policije i obavještajnih službi, koji su se predali prilikom pada okruga u sjevernoj provinciji Faryab u ruke talibana u nedjelju.

Pobunjenici također napominju kako su oslobodili zatvorenike u jugoistočnoj pokrajini Ghazni i u nekim drugim dijelovima, međutim, taj podatak još moraju potvrditi lokalne vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije