Kabul: Talibani odgovorni za napad na hostel

Policija je saopćila da je bombaš samoubica detonirao bombu, a potom je uslijedio okršaj napadača i snaga sigurnosti (EPA)

Talibani su preuzeli odgovornost za napad na hostel u diplomatskoj enklavi afganistanske prijestonice u utorak navečer, koji je okončao vatrenim obračunom sa vladinim snagama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako su napadači bili naoružani ručnim bacačem raketa i drugim oružjima.

Sva četiri napadača su ubijena i drugih žrtava nije bilo.

U utorak navečer su snage sigurnosti poslane u područje Wazir Akbar Khan nakon što se čula teška puščana vatra i serija eksplozija.

Novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse iz Kabula je javila kako je policija saopćila da je bombaš samoubica detonirao bombu, a potom je uslijedila puščana vatra, kada su snage sigurnosti zapucale na osumnjičene za napad u “kompleksnom” napadu, koji je, kako se čini, imao nekoliko meta.

Brojne eksplozije

Začulo se gotovo deset eksplozija za sat vremena.

Većina eksplozija su zvučale kao da potiču od raketa, no nekoliko jačih detonacija moglo je poticati od bombaša samoubica, kazao je izvor iz afganistanskih snaga sigurnosti za agenciju Reuters.

Menadžer hostela, koji je u vlasništvu porodice ministra vanjskih poslova Salahuddina Rabbanija, rekao je kako su svi gosti bili na sigurnom i da niko nije povrijeđen.

“Objekat je veoma dobro utvrđen. Nakon jedne ili dvije eksplozije naši čuvari su počeli pucati na napadače, koji su spriječeni da uđu”, izjavio je menadžer Beizhan agenciji AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije